Sekonder hiperparatiroidili olgularda total paratiroidektomi ve tirotimik ligaman eksizyonunun uzun dönem sonuçları
Long-term outcomes of total parathyroidectomy and thyrothymic ligament excision in cases of secondary hyperparathyroidism
  1. Tez No: 892062
  2. Yazar: ALİ MURAT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADAM USLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sekonder hiperparatiroidi, total paratiroidektomi, tirotimik ligaman eksizyonu, Secondary hyperparathyroidism, total parathyroidectomy, thyrothymic ligament excision
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Amaç: Sekonder hiperparatiroidi ile takipli hastalarda cerrahi yöntem olarak total paratiroidektomi+tirotimik ligaman eksizyonunun en doğru ameliyat yöntemi olduğunu göstermek ile beraber Anatomik bölgelerin kontrolü ile operasyon sonrası nüks ihtimalini en aza indirgeyerek hastalıksız, takip kolaylığı sağlandığını göstermek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma SBÜ İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan 14/09/2023 tarih ve 2023/155 sayılı (EK-1) etik kurul onayı alındıktan sonra retrospektif bir çalışma olarak planlandı. Çalışmaya sekonder hiperparatiroidi nedeniyle merkezimizde, tek cerrah tarafından opere edilen 150 diyaliz hastası dahil edildi. Bulgular: Tarafımızca sekonder hiperparatiroidi nedeniyle opere edilen 150 hastanın 119'u (%79,3) takiplerinde istenilen PTH seviyelerini korumuştur. Diğer hastaların kalsimimetik tedavisi girişim sonrası kesilmiştir. Takiplerinde serum kalsiyum ve fosfor seviyeleri, vitamin D analoğu ve fosfat bağlayıcı ilaçlarla normal aralıkta tutulmuştur. Bu nedenle, bu hastalarda ikinci bir operasyon yapılmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda standart uygulanan total paratiroidektomi+tirotimik ligaman eksizyonu ile istenilen sonuçların elde edildiği görülmüştür. Sonuçlar literatürdeki benzer çalışmalar ile uyumlu olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To show that total parathyroidectomy + thyrothymic ligament excision is the most accurate surgical method in patients with secondary hyperparathyroidism and to minimize the possibility of postoperative recurrence with the control of anatomical regions and to provide disease-free and easy follow-up. Material and Method: The study was planned as a retrospective study after ethics committee approval was obtained from SBÜ İzmir Bozyaka Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee dated 14/09/2023 and numbered 2023/155 (ANNEX-1). The study included 150 dialysis patients who were operated by a single surgeon in our center for secondary hyperparathyroidism. Results: 119 (79.3%) of the 150 patients operated by us due to secondary hyperparathyroidism maintained the desired PTH levels during their follow-up. The calcimimetic treatment of other patients was discontinued after the intervention. During the follow-up, serum calcium and phosphorus levels were kept in the normal range with vitamin D analogue and phosphate binding drugs. Therefore, no second operation was performed in these patients. Conclusion: In our study, we observed that the desired results were obtained with the standard procedure of total parathyroidectomy + thyrothymic ligament excision. The results were consistent with similar studies in the literature.