Representation of english as a lingua franca (ELF) in international coursebooks and efl instructors' views on elf-oriented pedagogy awareness in a Turkish context
Uluslararası İngilizce ders kitaplarında İngilizce'nin ortak dil (ODİ) olarak yansıtılması ve Türkiye'de bir öğretim ortamında İngilizce öğretmenlerinin (ODİ) odaklı pedagoji farkındalığı üzerine görüşleri
- Tez No: 892230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİYE İPEK KURU GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortak dil olarak İngilizce, Öğretmen eğitimi, Ders Kitapları, English as a lingua franca, Teacher education, Coursebooks
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
İngilizce'nin Ortak Dil (ODİ) olarak giderek daha fazla kabul görmesinin ve kavramsallaştırmasının dil öğretimine çeşitli düzeylerde yansıtılması gerekmektedir. Bu amaçla, bu çalışma, ODİ kavramının uluslararası İngilizce ders kitaplarındaki temsili, İngilizce öğretim elemanlarının ODİ farkındalığı ve ODİ odaklı etkinliklerin öğretim bağlamlarında uygulanmasına ilişkin görüşleri dahil olmak üzere üç farklı açıdan incelemek için Türkiye'deki bir yükseköğretim ortamında gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla araştırma bağlamında kullanılan ders kitaplarının ODİ'yi temsilleri incelenmiş ve ODİ farkındalığını araştırmak için 42 Türk İngilizce öğretim elemanına anket uygulanmıştır. Ders kitaplarından elde edilen nicel veriler, kitapların dil öğretimine ODİ odaklı bir bakış açısı benimsemediklerini ortaya koymuştur. Anketten elde edilen nicel bulgular, Türk İngilizce öğretim elemanlarının ODİ'ye yönelik tutumlarının belirsiz olduğunu göstermiştir. İlk iki araştırma sorusunun bulguları doğrultusunda, yedi katılımcıyla beş haftalık bir ODİ odaklı öğretmen eğitimi tasarlanmış ve yürütülmüştür. Eğitim sırasında ve sonrasında yansıtıcı günlükler ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanan nitel veriler ODİ odaklı aktiviteleri uygulamanın bazı faydalarını (örneğin, öğrencilerin artan farkındalıkları, motivasyonları, özgüvenleri, katılımları ve farklı aksan ve kültürlere hoşgörüleri, öğrenme ortamını zenginleştirme, gelişmiş dil öğrenimi) ve çeşitli zorluklarını (örneğin, zaman kısıtlamaları, okulun programı, ODİ'nin sözlü etkileşime odaklanması, öğrencilerin ana dili İngilizce olmayan aksanlara yönelik olumsuz tutumları) açığa çıkarmıştır. Son olarak, çalışmanın sonuçları ilgili literatür ışığında tartışılmış, pedagojik çıkarımlar ve gelecekteki araştırmalar için öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Increasing recognition and conceptualisation of English as a Lingua Franca (ELF) worldwide should be reflected in language teaching at multiple levels. To that end, this present study was conducted in a Turkish higher education context to look into the ELF paradigm from three different angles, including its representation in international English coursebooks, Turkish EFL instructors' awareness of ELF, and their views on implementing ELF-oriented activities in their teaching context. To that end, coursebooks used in the research context were analysed, a questionnaire was administered to 42 Turkish EFL instructors working in the research context to investigate awareness of ELF. The quantitative data obtained from the coursebooks revealed that they failed to incorporate an ELF-oriented perspective into language teaching. Quantitative data gathered from the questionnaire showed that Turkish EFL instructors had unclear attitudes towards ELF. In line with the findings of the first two research questions, a five- week ELF-oriented teacher training was designed and conducted with seven participants. Qualitative data collected during and after the training via reflective journals and semi- structured interviews revealed some benefits (e.g., learners' gains such as increased awareness, motivation, self-confidence, participation, tolerance for different accents and cultures, enriched learning context, enhanced language learning) and various challenges (e.g., time constraints, programme of the school, focus of ELF on spoken interaction, learners' negative attitudes towards non-native accents). Lastly, results of the study were discussed in light of the relevant literature, putting forward pedagogical implications and suggestions for future research.