Haldun Taner'in hikayelerinde anlatım teknikleri
Narration techniques in Haldun Taner's stories
- Tez No: 892394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENSER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Hikâye, Anlatım Teknikleri, Haldun Taner, Turkish Literature, Stories, Narration Techniques, Haldun Taner
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
DAHA SAnlatım teknikleri, edebiyatın temellerini oluşturan ve yazarların hikâyelerini canlandırmak için kullandıkları araçlardır. Çağdaş dönemde psikoloji, felsefe ve sosyoloji gibi bilimlerdeki gelişmeler, edebiyatı da etkileyerek bilinç akımı, iç çözümleme, iç diyalog ve iç monolog gibi modern anlatım tekniklerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Haldun Taner, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının hikâye yazarlarından biridir. Taner, hikâyelerinde diyalog, bilinç akımı, anlatma-gösterme gibi teknikleri kullanmıştır. Bu tez, Haldun Taner'in hikâyelerindeki anlatım tekniklerini incelemektedir. Çalışma, Taner'in hikâyelerinde kullanılan dil, üslup, zaman anlatımı, mekân tasviri ve karakter gelişimi gibi unsurları ele alarak yazarın eserlerindeki anlatım zenginliğini ve çeşitliliğini vurgulamayı hedeflemektedir. Anlatım teknikleri başlıklar halinde ele alınmış, teorik olarak açıklanmış ve Taner'in hikâyelerinden örneklerle desteklenmiştir. Haldun Taner, çağdaş dönemin getirdiği edebî teknikleri kullanarak hikâyelerinde derinlik ve anlam yaratmış bir yazardır. Diyalog, bilinç akımı ve anlatma-gösterme gibi teknikler, Taner'in eserlerinin zenginliğini ve etkileyiciliğini artırmıştır. Bu nedenle, onun eserleri Türk edebiyatının önemli örnekleri olarak kabul edilmekte ve modern anlatının gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu tür bir çalışma, yazarın eserlerinin anlaşılması ve analizi için önemlidir. Öğrenciler ve araştırmacılar, Haldun Taner'in eserlerini bu şekilde daha iyi kavrayabilirler. Haldun Taner'in eserlerindeki anlatım tekniklerine yönelik yapılan bu çalışma, okuyucuların yazarın eserlerini daha kapsamlı bir şekilde inceleme imkânı sağlar.
Özet (Çeviri)
Narrative techniques are the tools that form the foundations of literature and are used by writers to bring their stories to life. In the modern period, developments in sciences such as psychology, philosophy and sociology affected literature and led to the emergence of modern narrative techniques such as stream of consciousness, internal analysis, internal dialog and internal monologue. Haldun Taner is one of the story writers of Turkish literature of the Republican Period. Taner used techniques such as dialog, stream of consciousness, narration-demonstration in his stories. This thesis analyses the narrative techniques in Haldun Taner's stories. The study aims to emphasise the richness and diversity of narration in the author's works by addressing elements such as language, style, time narration, space depiction and character development used in Taner's stories. Narrative techniques are analysed under headings, explained theoretically and supported with examples from Taner's stories. Haldun Taner is a writer who has created depth and meaning in his stories by using literary techniques brought by the contemporary period. Techniques such as dialog, stream of consciousness and narration-demonstration have increased the richness and impressiveness of Taner's works. For this reason, his works are recognized as important examples of Turkish literature and contribute to the development of modern narrative. This kind of study is important for the understanding and analysis of the author's works. Students and researchers can comprehend Haldun Taner's works better in this way. This study of the narrative techniques in Haldun Taner's works provides readers with the opportunity to examine the author's works in a more comprehensive way.