2020-2023 yılları arasında başakşehir çam ve sakura şehirhastanesi çocuk nöroloji kliniğinde ilaca dirençli epilepsitanısıyla takipli olguların epidemiyolojik incelenmesi
Epidemiological analysis of drug-resistant epilepsy cases followed in the pediatric neurology clinic of başakşehir çam and sakura city hospital between 2020-2023
  1. Tez No: 892644
  2. Yazar: CANSU BADEM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN KAFADAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İlaca Dirençli Epilepsi, Epilepsi, Çocuk Hasta, Drug-Resistant Epilepsy, Epilepsy, Pediatric Patient
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Epilepsi tanılı çocuklarda antiepileptik ilaca karşı direnç gelişmesinde etkili olacak faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca önlenebilir sebepler için gerekli önlemlerin alınması hususunda hekimlerin, ailelerin bilgilendirilmesi ve hastalık öncesinde ve sonrasında koruyucu önlemlerin alınması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan 2023 tarih ve 474 sayılı kararı alındıktan sonra başlanmıştır. Retrospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya toplamda 211 hasta dahil edilmiştir. Erkek hastalar %55,5 ile (117 hasta) kız hastalar ise %44,5 (94 hasta) oranında bulunmaktadır. Hastaların yaş ortalaması 89.47±±59,52 aydır. İlk nöbet yaşlarının medyanı 12 ay saptanmıştır. Hastaların term gebelikte doğanların oranı %35,1 (74 hasta), %32,7'sinin (69 hasta) doğum ağırlığı 2501-4000 gram arası saptanmıştır. Hastaların %25,5'inin YDYBÜ yatış öyküsü mevcuttur, ilk nöbet tipi en fazla JTK (%49,3) saptanmıştır. Hastaların %22,7'sinde status, %51,7'sinde metabolik hastalık saptanmıştır. Serebral Palsi, 32 hastada (%20'38) görülmüştür. BT'de ne fazla (%23,7) hidrosefali saptanmıştır. EEG'de en fazla (%44,1) fokal bulgular saptanmıştır. En sık kullanılan ilaç 169 hastada Levetirasetamdır. Sonuç: Çalışmamızda, ilaca dirençli epilepsi hastalarının klinik özelliklerini ve tedavi yaklaşımlarını değerlendirerek, nöbet tipleri, EEG ve görüntüleme bulguları ile ilaç kullanımında literatürle uyumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to identify the factors that contribute to the development of resistance to antiepileptic drugs in children diagnosed with epilepsy. Furthermore, it aims to inform physicians and families about necessary precautions for preventable causes and to promote the adoption of protective measures both before and after the onset of the disease. Materials and Methods: The study was initiated following the approval of the Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Clinical Research Ethics Committee, with the decision dated 2023 and numbered 474 It is a retrospective descriptive study. Results: A total of 211 patients were included in the study. Male patients accounted for 55.5% (117 patients), while female patients made up 44.5% (94 patients). The average age of the patients was 89.47 ± 59.52 months. The median age of the first seizure was found to be 12 months. Among the patients, 35.1% (74 patients) were born at term, and 32.7% (69 patients) had a birth weight between 2501-4000 grams. A history of neonatal intensive care unit (NICU) admission was present in 25.5% of the patients, and the most common initial seizure type was generalized tonic-clonic seizures (49.3%). Status epilepticus was observed in 22.7% of the patients, and 51.7% were diagnosed with a metabolic disorder. Cerebral palsy was present in 20.38% (32 patients). Hydrocephalus was the most common finding on brain imaging, observed in 23.7% of patients. On EEG, focal findings were most prevalent, seen in 44.1% of patients. The most commonly used medication was Levetiracetam in 169 patients. Conclusion: In our study, by evaluating the clinical characteristics and treatment approaches of drug-resistant epilepsy patients, we obtained results consistent with the literature regarding seizure types, EEG and imaging findings, and medication usage.