Migren hastalarında adipokin ve enflamatuvarbelirteç düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The evaluation of the relationship between adipokine and inflammatory marker levels in migraine patients
- Tez No: 892645
- Danışmanlar: DR. BUSE RAHİME HASIRCI BAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Migren, Adipokin, Sitokin, Nöroinflamasyon, Migraine, Adipokine, Cytokine, Neuroinflammation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Migren Hastalarında Adipokin ve Enflamatuvar Belirteç Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi Amaç: Migren erişkinlerde günlük yaşamda engellilik yaratan hastalıklar arasında üst sırada yer almaktadır. Migren patofizyolojisi günümüzde net olarak aydınlatılamamış olup nöroinflamasyonun da migren patofizyolojisinde yer aldığı düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı adipokinler ve sitokinlerin migrende olası biyobelirteç özelliğini araştırmak ve migrenin klinik özellikleri ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 18 ile 50 arasında değişen 30 epizodik, 30 kronik migren hastası ve 30 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 90 kişi alındı. Hastaların yaş, cinsiyet, migren özellikleri (ağrı lokalizasyonu, tipi), son 3 aydaki atak sıklığı, hastalık süresi, atak şiddeti ve vücut kitle indeksi not edildi. İnteriktal dönemde ELISA kitleri kullanılarak adiponektin, leptin, resistin, IL-6, TNF-α ve IL-1β kan düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları arasında yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi kıyaslandığında anlamlı bir fark saptanmadı. Adiponektin, resistin, IL-6, TNF-α ve IL-1β düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek saptandı (her biri için (p < 0,001). Adiponektin ve IL-6 düzeyleri kronik migrenli hastalarda epizodik gruba kıyasla anlamlı olarak yüksek saptanırken (p = 0,004) (p < 0,001), diğer moleküllerde iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda TNF-α, IL-6, IL-1β ile ve leptin, adiponektin, resistinin migren kliniği ile korelasyonu incelenmiştir. Leptin hariç diğer adipokinler ile sitokinlerin migrenli hastalarda kontrol grubuna göre yüksek çıkması migren patofizyolojinde nöroinflamasyonun rolüne işaret edebileceği düşündürmektedir. Adiponektin ve IL-6 düzeylerinin kronik migren hastalarında yüksek saptanması bu moleküllerin migrenin kronikleşmesindeki mekanizmalar ile bağlantılı olabileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of the Relationship Between Adipokine and Inflammatory Marker Levels in Migraine Patients Objective: Migraine is one of the most disabling conditions affecting the quality of life for adults. The pathophysiology of migraine is not yet fully understood, but neuroinflammation is thought to play a role in its pathophysiology. The aim of our study is to investigate the potential biomarker properties of adipokines and cytokines in migraine and to assess their relationship with the clinical features of the condition. Materials and Methods: The study included a total of 90 participants: 30 with episodic migraines, 30 with chronic migraines, and 30 healthy volunteers, all aged between 18 and 50 years. Data were collected on patients age, sex, migraine characteristics (pain location, type), attack frequency over the past 3 months, duration of the disease, attack severity, and body mass index. During the interictal period, blood levels of adiponectin, leptin, resistin, IL-6, TNF-α, and IL-1β were measured using ELISA kits. Results: There were no significant differences in age, sex, or body mass index between the patient and control groups. Levels of adiponectin, resistin, IL-6, TNF-α, and IL-1β were significantly higher in the patient group compared to the control group (p < 0.001 for each). Adiponectin and IL-6 levels were significantly higher in chronic migraine patients compared to the episodic migraine group (p = 0.004 and p < 0.001, respectively), while no significant differences were found for the other molecules between the two groups. In differentiating chronic migraine from episodic migraine, Conclusions: In our study, we examined the correlation between TNF-α, IL-6, IL-1β, and leptin, adiponectin, and resistin with migraine clinical features. The higher levels of cytokines and adipokines, except for leptin, in migraine patients compared to the control group suggest a potential role of neuroinflammation in migraine pathophysiology. The elevated levels of adiponectin and IL-6 in chronic migraine patients indicate that these molecules may be associated with the mechanisms involved in the chronicization of migraine.