Profesyonel korumalı futbol ligi oyuncularında supraspinatus kas mimarisinde adaptif değişikliklerin incelenmesi ve rotator manşet patolojileri ile ilişkilendirilmesi
Investigation of adaptive changes in supraspinatus muscle architecture in professional American football league players and its association with rotator cuff pathologies
  1. Tez No: 892655
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜRALP BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN KANYILMAZ TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Korumalı futbol, kas mimarisi, ultrason, izokinetik değerlendirme, American football, muscle architecture, ultrasound, isokinetic evaluation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız; profesyonel korumalı futbolcularda supraspinatus kas mimarisindeki adaptasyonları değerlendirmek ve kas kasılma mekaniğine etkisini göstermek, olası rotator manşet patolojileri ile ilişkilendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu klinik çalışma, prospektif olarak planlandı. Çalışmaya 1 Mart 2023 – 1 Ekim 2023 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği'ne başvuran en az bir spor branşıyla meşgul olan fiziksel aktif ve çalışmayı kabul eden toplam 86 gönüllü alındı. Çalışmaya dahil edilen atletler her iki omuzda fizik muayene, EHA ölçümü, supraspinatus kas mimarisi değerlendirme, izokinetik değerlendirme ve fonksiyonel aktivite ölçekleri ile değerlendirilip multidisipliner branşlar, asemptomatik korumalı futbolcular ve semptomatik korumalı futbolcular olarak 3 farklı gruba ayrıldı. Her 3 grupta sosyodemografik veriler, sigara içme öyküsü, ek hastalık varlığı ve boy ve kilolar kaydedildi. Hastaların kas mimarisi değerlendirmesi için USG, izokinetik değerlendirme için izokinetik dinamometre kullanıldı ve tüm bu bilgiler olgu rapor formuna (Bkz. Ek-5) not edildi. Gönüllere ayrıca fonksiyonel değerlendirme için Western Ontario Rotator Cuff İndeks (WORCİ) fonksiyonel aktivite ölçeği uygulandı. Bulgular: Korumalı futbolcu grubunda dominant omuzda diğer spor branşlarına kıyasla pennat açı (PA) ve kas kalınlığı (KK) değerlerinde anlamlı yükseklik bulunurken, fiber lif uzunluğu (FBL) anlamlı düşük bulunmuştur. Dominant omuzda semptomatik korumalı futbolcu grubunda KK değerinde anlamlı fark bulunmazken semptomatik grupta FBL anlamlı düşük, pennat açı ise anlamlı yüksek bulunmuştur. Dominant olmayan omuzda semtomatik ve asemptomatik gruplar arasında mimari açıdan anlamlı fark bulunmamıştır. İzokinetik değerlendirmede dominant omuz için izokinetik tork değerlerinin semptomsuz ve semptomatik sporcular arasında karşılaştırılması incelendiğinde, DR PT 60°/s korumalı futbolcularda diğer branşlara nazaran anlamlı olarak artmıştır. Semptomatik korumalı futbolcularda DR PT rölatif olarak azalmış olsa da bu fark istatiksel anlamlı değildir. 60°/s İR PT sadece semptomatik grupta anlamlı derecede artmıştır. 60°/s DR/İR oranı diğer branşlar için ortalama 76.4±7.5, asemptomatik Amerikan futbol sporcularında ortalama 90.3±66.3, semptomatik Amerikan futbolu sporcularında ortalama 66.3±6.1 olarak bulunmuştur. Her üç grup arasında da DR/İR oranları arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Non-dominant omuz için izokinetik rotasyon kuvvetleri değerlendirildiğinde gruplar arası anlamlı bir fark görülmemiştir. Dominant omuzda semptomatik ve asemptomatik grup arasında pennat açı ile DR/İR oranına bakıldığında negatif bir korelasyon, fiber lif uzunluğu ile DR/İR oranına bakıldığında pozitif bir korelasyon görülmektedir. Sonuç: Bu çalışma sonucunda farklı spor branşlarında kas mimarisinin spora özgü antrenman süreçleri ve yaralanmalara karşı adaptif değişiklikler gösterdiği düşünülmektedir. Bu mimari değişiklikler kasların kasılma mekaniğine etki etmekte ve sakatlık duyarlılığı ile ilişkilendirilebilmektedir. İzokinetik değerlendirmeler farklı kas grupların kasılma mekaniğine dair numerik veriler veren faydalı cihazlardır. İzokinetik ölçümlerle beraber kasların mimari özelliklerinin değerlendirilmesi, bu yöndeki çalışmaların artırılması ileriki zamanlarda korumalı futbol ve farklı spor branşlarında antrenman programlarının değerlendirilmesi, yeni sakatlık koruma programlarının geliştirilmesi ve sportif rehabilitasyondaki bilgilerimizin güncellenmesi açısından umut vaat etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate adaptations in the supraspinatus muscle architecture in professional football players and to demonstrate its effect on muscle contraction mechanics, as well as to relate these findings to potential rotator cuff pathologies. Materials and Methods: This clinical study was designed as a prospective, cross-sectional study. A total of 86 physically active volunteers, engaged in at least one sports branch and who agreed to participate, were included in the study, which was conducted between 1 March 2023 – 1 September 2023 at the Department of Physical Medicine and Rehabilitation of Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital. Both shoulders of the athletes included in the study were assessed on by physical examination, range of motion (ROM) measurement, evaluation of supraspinatus muscle architecture, isokinetic assessment and functional activity scales. They were divided into three different groups: multidisciplinary branches, asymptomatic football players, and symptomatic football players. In all three groups, sociodemographic data, smoking history, presence of additional diseases, height, and weight were recorded. Ultrasound (US) was used for muscle architecture evaluation, and an isokinetic dynamometer was used for isokinetic assessment. All this information was recorded in the case report form (See Appendix-5). Additionally, the Western Ontario Rotator Cuff Index (WORC) functional activity scale was applied to the volunteers for functional assessment. Results: In the American football player group, the pennation angle (PA) and muscle thickness (MT) values were significantly higher in the dominant shoulder compared to other sports branches, while the fiber bundle length (FBL) was significantly lower. In the dominant shoulder, no significant difference was found in the MT value between asymptomatic and symptomatic football player group, while FBL was significantly lower and PA was significantly higher in the symptomatic group. In the isokinetic evaluation, when comparison of isokinetic torque values showed that asymptomatic and symptomatic athletes for the dominant shoulder, ER PT 60°/s was significantly higher in American football players compared to other branches. Although ER PT relatively lower in symptomatic American football players, this difference was not statistically significant. 60°/s IR PT was significantly higher only in the symptomatic group. The 60°/s ER/IR ratio was found to be an average of 76.4±7.5 for other branches, 90.3±66.3 for asymptomatic American football players, and 66.3±6.1 for symptomatic American football players. The differences in ER/IR ratios between the three groups were found to be statistically significant. No significant difference was observed between the groups when evaluating isokinetic rotational forces for the non-dominant shoulder. In the dominant shoulder, a negative correlation was observed between PA and ER/IR ratio, and a positive correlation between FBL and DR/IR ratio in the symptomatic and asymptomatic groups. Conclusion: The results of this study suggest that muscle architecture shows adaptive changes in response to sport-specific training processes and injuries across different sports branches. These architectural changes affect muscle contraction mechanics and may be associated with injury susceptibility. Isokinetic assessments are valuable devices that provide numerical data on the contraction mechanics of different muscle groups. Evaluating the architectural features of muscles alongside isokinetic measurements and increasing studies in this direction are promising for assessing training programs, developing new injury prevention programs, and updating our knowledge in sports rehabilitation in American football and different sports branches in the future.