Pandemi döneminde özel ve kamu transferlerinin etkileşimi: panel veri uygulaması
The interaction of private and public transfers during the pandemic: a panel data application
- Tez No: 892682
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu Transferleri, Özel Transferler, Fedakârlık, Public Transfers, Private Transfers, Altruism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Pandemi dönemi ülkelerin ekonomilerinde büyük hasarlara yol açmış bir dönemdir. Uzun vadede pandemi döneminin olumsuz etkilerini hafifletip ekonomik olarak toparlanmanın toplumun her kesiminde gerçekleşmesi sosyal transferlerin kapsayıcılığına ve sürekliliğine bağlıdır. Sosyal transferler, gelir eşitliğinin sağlanmasında rol oynaması sebebiyle uzun vadede pandemi döneminin etkilerini hafifletmek için uygulanacak politikalar üzerinde önemli rol oynamaktadır. Bu tez çalışması pandemi döneminde Türkiye'deki kamu transferleri ile özel transferler arasındaki ilişkiyi inceleyerek kamu transferlerinin özel transferler üzerinde dışlayıcılık etkisinin varlığını analiz etmektedir. Bu araştırmada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Panel Mikro Veri Setini kullandık. Veri seti 2019-2022 yıllarını kapsayan dönemde Türkiye'de hane halkı ve fert düzeyindeki gelir ve demografik değişkenler hakkında bilgiler içermektedir. Rassal etkiler tobit analizi kullanılarak kamu transferleri ve özel transferler arasındaki ilişki incelenmiş özel transferleri etkileyen değişkenler analiz edilmiştir. Sonuç olarak, pandemi döneminde Türkiye'de özel transferlerin motivasyon kaynağının fedakârlık olduğu görülmüştür. Analiz dönemi boyunca kamu transferlerinin özel transferler üzerinde dışlayıcı etkisi görülmemiştir. Fakat emeklilik ve bağımlılık gelirlerinin özel transferler üzerinde dışlayıcılık etkisi vardır. Cinsiyet kategorisine baktığımızda kadınlar erkeklere göre daha fazla sosyal transfer almışlardır. Hane türlerine göre özel transferler incelendiğinde tek eş ve çocuklardan oluşan haneler diğer hane türlerine göre daha fazla özel transfer almışlardır. Eğitim seviyelerine göre analiz ettiğimizde ise eğitim seviyesi arttıkça alınan özel transfer miktarı azalmıştır. Analiz yapılan dönemde kamu transferlerinin gelir konusunda daha hassas ve kırılgan gruplar hedef alınarak yapıldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The pandemic period has caused great damage to the economies of countries. In the long term, the realisation of economic recovery in all segments of society by mitigating the negative effects of the pandemic period depends on the inclusiveness and continuity of social transfers. Social transfers play an important role in the policies to be implemented to alleviate the effects of the pandemic period in the long term, as they play a role in ensuring income equality. This thesis examines the relationship between public transfers and private transfers in Turkey during the pandemic period and analyses the existence of the exclusionary effect of public transfers on private transfers. In this study, we used the Panel Micro Data Set of the Turkish Statistical Institute (TurkStat) Survey on Income and Living Conditions (ISL-CSLI). The data set contains information on income and demographic variables at the household and individual level in Turkey for the period covering the years 2019-2022. Using random effects tobit analysis, the relationship between public transfers and private transfers is examined and the variables affecting private transfers are analysed. As a result, it was observed that the motivation source of private transfers in Turkey during the pandemic period was altruism. During the analysis period, public transfers did not have an exclusionary effect on private transfers. However, pension and dependency incomes have an exclusionary effect on private transfers. When we look at the gender category, women received more social transfers than men. When private transfers are analysed according to household types, households consisting of a single spouse and children received more private transfers than other household types. When analysed according to education levels, the amount of private transfers received decreased as the education level increased. In the analysed period, it was observed that public transfers were made by targeting more income-sensitive and vulnerable groups.