Çocuklarda plevral efüzyonun klinik ve radyolojik özellikleriyle prognostik faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and radiological features andprognostic factors of pleural effusion in children
- Tez No: 892692
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, fibrinolitik tedavi, plevral efüzyon, tüp torakostomi, Child, fibrinolytic therapy, pleural effusion, tube thoracostomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Plevral efüzyonlar çocukluk çağının en önemli sorunlarından biridir. Bu çalışma ile plevral efüzyon tanı ve tedavisi alan çocukların klinik ve radyolojik özellikleriyle prognostik faktörleri retrospektif olarak değerlendirilerek literatüre katkı sunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniğinde 01.01.2017- 01.01.2024 tarihileri arasında plevral efüzyon tanısı almış hastalar dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri, klinik seyirleri ve laboratuvar ile görüntüleme yöntemlerine ait veriler; kayıt altına alındı. Elde edilen tüm veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalamasının 5,9 yıl ve %60'ının erkek olduğu tespit edildi. Ultrasonografi (USG)'de saptanan plevral efüzyon miktarı ile serum glukoz düzeyi arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı. Tüp torakostomi yapılan hastaların ortalama sodyum, albümin düzeyini ve total protein düzeylerini tüp torakostomi yapılmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Tüp torakostomi yapılan hastaların ortalama C-reaktif protein (CRP), nötrofil ve lökosit düzeylerini tüp torakostomi yapılmayan hastaların CRP, nötrofil ve lökosit düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek idi. Sonuç: Bu çalışmada plevral efüzyonda biyokimyasal parametre düzeyleri ve görüntüleme yöntemleri ile kullanılan farklı tedavi uygulamaları arasında anlamlı değişiklikler olduğu görüldü. Plevral efüzyon hastalarında tedavi planını düzenlenmesinde, yoğun bakım ihtiyacının ortaya konmasında, hastalık prognozunun tahmininde biyokimyasal ve radyolojik parametreler yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pleural effusions are one of the most important problems of childhood. This study aims to contribute to the literature by retrospectively evaluating children diagnosed and treated for pleural effusion. Materials and Methods: Patients diagnosed with pleural effusion in Bakırköy Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital Pediatric Infection Clinic between 01.01.2017 and 01.01.2024 were included in this study. Demographic characteristics of the patients, such as age and gender, clinical course, and data regarding laboratory and imaging methods were recorded. All data obtained were analyzed statistically. Results: The mean age of the patients was 5.9 year and 60% were male. A positive and statistically significant correlation was found between the amount of pleural effusion detected on ultrasonography (USG) and serum glucose level. The mean sodium, albumin and total protein levels of patients who underwent tube thoracostomy were found to be statistically significantly lower than those who did not undergo tube thoracostomy. The mean C-reactive protein (CRP), neutrophil and leukocyte levels of patients who underwent tube thoracostomy were statistically significantly higher than the CRP, neutrophil and leukocyte levels of patients who did not undergo tube thoracostomy. Conclusion: In this study, significant changes were observed between biochemical parameter levels and imaging methods in pleural effusion and different treatment practices used. Biochemical and radiological parameters are important in determining the treatment plan, determining the need for intensive care, and estimating disease prognosis in patients with pleural effusion.