Siber suçların tarihsel gelişimi
Historical development of cyber ​​crimes
  1. Tez No: 892841
  2. Yazar: KADİR BUTTANRI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALİP ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Cyber crime, hacking, digital technologies, software
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kriminalistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, siber suçların toplumun her kesimini etkilemesi nedeniyle, siber suçların tarihsel gelişimi bağlamında bireyden devletlere kadar farkındalık oluşturmak ve çözüm önerileri sunmaktır. Yöntem: Bu araştırmada siber suçların tarihsel gelişimi incelenmesi için Nitel doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Nitel Doküman literatürdeki belge ve kaynaklardan elde edilen verileri sistematik bir şekilde analiz ederek mevcut bilgiye katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada, konu ile ilgili akademik makaleler, resmi belgeler ve sektörel raporlar gibi yazılı kaynaklar üzerinde bir analiz gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Her dönemin kendine özgü siber suç türleri ve gelişmeleri şu şekilde tespit edilmiştir: 1970'ler ve 1980'ler: Bilgisayar korsanlığı ve bilgi hırsızlığı gibi suçlar ortaya çıkmıştır. Özellikle hacker kültürü bu dönemde belirginleşmiştir. 1990'lar: Bilgisayar ağlarına sızma, zararlı yazılım kullanımı, kimlik avı gibi suçlar artmıştır. 2000'ler: Finansal suçlar, çevrimiçi dolandırıcılık, veri ihlalleri ve bilgisayar korsanlığı gibi suçlar önemli bir boyut kazanmıştır. 2010'lar ve Sonrası: Siber casusluk, fidye yazılımları, büyük ölçekli veri ihlalleri ve devlet destekli siber saldırılar gibi daha karmaşık ve ciddi suçlar ortaya çıkmıştır. Sonuç: Siber suçların tarihsel gelişimi, teknolojik ilerlemelerin ve toplumun dijitalleşmesinin doğrudan bir sonucudur. Bu suçların hızla evrim geçirmesi ve yaygınlaşması, ceza yargı sistemlerinin ve güvenlik politikalarının sürekli olarak güncellenmesini ve geliştirilmesini gerektirmektedir. Ayrıca, bireylerin ve kurumların bilinçlenmesi ve güvenlik önlemleri alması da siber suçlarla mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Anahtar Kelimeler : Siber suçlar, bilgisayar korsanlığı, dijital teknolojiler, yazılım
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aim to explain that we can encounter cyber crimes in every aspect of our lives since their emergence and to raise social awareness about cyber crimes. Method: In this research, the qualitative document analysis method was used to examine the historical development of cyber crimes. Qualitative Document contributes to existing knowledge by systematically analyzing data obtained from documents and sources in the literature. In this study, an analysis was carried out on written sources such as academic articles, official documents and sectoral reports on the subject. Findings: The specific cyber crime types and developments of each period were identified as follows: 1970s and 1980s: Crimes such as computer hacking and information theft occurred. Hacker culture especially became evident during this period. 1990s: Crimes such as infiltration of computer networks, use of malware, and phishing increased. 2000s: Crimes such as financial crimes, online fraud, data breaches and hacking have become significant. 2010s and Beyond: More complex and serious crimes have emerged, such as cyber espionage, ransomware, large-scale data breaches, and state-sponsored cyber attacks. Conclusion: The historical development of cyber crime is a direct result of technological advances and the digitalization of society. The rapid evolution and spread of these crimes requires constant updating and development of criminal justice systems and security policies. In addition, raising awareness of individuals and institutions and taking security measures also plays an important role in the fight against cyber crime.