KIRGIZ SİNEMASINDA MİTOLOJİKUNSURLARIN KULLANIMI
THE USE OF MYTHOLOGICALELEMENTS IN KYRGYZ CINEMA
- Tez No: 893020
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEZAİ TÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Kırgız sineması, Mitoloji, Kırgız mitolojisi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Sinema ve mitoloji, insanlığın anlam arayışında ve öykü anlatma ihtiyacında kesişen iki güçlü araçtır. Mitolojik anlatılar, evrensel temaları, kahramanları ve sembolleri aracılığıyla insan deneyiminin derinliklerine ışık tutarken, sinema bu anlatıları görsel bir şölenle yeniden canlandırır. Sinema, mitolojinin gücünden yararlanarak izleyiciyi farklı dünyalara taşır, kültürel mirası yaşatır ve toplumsal değerleri sorgulatır. Bu iki alan arasındaki etkileşim, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığını, aynı zamanda kültürel bir ayna ve insanlığın ortak bilinçdışına açılan bir kapı olduğunu gösterir. Kırgız sinemasında mitolojik unsurların kullanımı, ulusal kimliğin ve dünya görüşünün önemli bir yansıması olarak karşımıza çıkar. Bu çalışma, Kırgız sinemasında mitolojik unsurların nasıl kullanıldığını ve bu kullanımın Kırgız kimliğinin yansımasında ve temsiline nasıl katkı sağladığını incelemektedir. Araştırma hem teorik bir çerçeve sunmak hem de Kırgız sinemasında mitolojik unsurların kullanımını betimsel olarak analiz etmek amacıyla üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde mit ve mitoloji kavramları ele alınmış, Kırgız mitolojisinin temel özellikleri ve bu alandaki çalışmalar incelenmiştir. İkinci bölümde ise sinema ve mitoloji ilişkisi genel olarak ve Kırgız sineması özelinde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen on iki Kırgız filmi, on yedi mitolojik kategori üzerinden betimsel olarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, Kırgız sinemasında mitolojik unsurların hem açık hem de örtük bir şekilde kullanıldığını göstermektedir. Bu unsurlar, Kırgız halkının kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılmasında, toplumsal değerlerin vurgulanmasında ve ulusal kimliğin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, mitolojik unsurların modern sinema teknikleriyle harmanlanması, Kırgız sinemasının hem yerel hem de uluslararası alanda daha geniş bir kitleye hitap etmesini sağlamaktadır. Bu çalışma, Kırgız sinemasındaki mitolojik unsurların kullanımına dair kapsamlı bir bakış sunarak, bu alanda yapılacak yeni araştırmalara da ışık tutmayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgular, Kırgız sinemasının kültürel kimlik inşasındaki rolünü ve mitolojinin çağdaş yorumlanış biçimlerini anlamamıza katkı sağlamaktadır. 2
Özet (Çeviri)
Cinema and mythology are two influential tools that intersect in addressing humanity's quest for meaning and the innate drive to share stories. Mythological narratives explore the profound aspects of human experience through universal themes, heroes, and symbols, while cinema brings these narratives with a visual spectacle. By harnessing the power of mythology, cinema immerses the audience to different worlds, preserves cultural heritage, and provokes consideration of societal values. The interaction between these two realms demonstrates that cinema serves as more than just entertainment, but rather as a cultural mirror and a gateway to the collective unconscious of humanity. The employment of mythological elements in Kyrgyz cinema plays a crucial role in depicting the nation's national identity and worldview. The study investigates the application of mythological elements in Kyrgyz cinema and their role in reflecting and representing Kyrgyz identity. The study consisted of three parts and aimed to provide both a theoretical framework and a descriptive analysis of the use of mythological elements in Kyrgyz cinema. The first part discusses the concepts of myth and mythology, examines the basic characteristics of Kyrgyz mythology, and reviews existing studies in this field. The second part explores the relationship between cinema and mythology in general, as well as specifically in Kyrgyz cinema. The third part involves a descriptive analysis of 12 selected Kyrgyz films using a purposive sampling method, based on 17 mythological categories. The analysis findings indicate that Kyrgyz cinema employs mythological elements in both explicit and implicit ways. These elements are a key medium for passing down the cultural heritage of the Kyrgyz people to future generations, highlighting social values, and reinforcing the sense of national identity. Furthermore, the integration of mythological elements with modern cinematic techniques makes Kyrgyz cinema appealing to a wider audience, both domestically and internationally. This study intends to provide a comprehensive overview of mythological elements in Kyrgyz cinema, seeking to shed light on new research in this field. The findings contribute to our understanding of Kyrgyz cinema's role in cultural identity construction and the contemporary interpretation of mythology.