Yeşil liman kriterlerinin swara yöntemi ile değerlendirilmesi
Evulation of green port criteria using the swara method
- Tez No: 893357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR ACER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Denizcilik, Marine Science, Marine
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Liman, Sürdürülebilirlik, SWARA, Çok Kriterli Karar, Green Port, Sustainability, SWARA, Multi Criteria Decision Making
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde limanlar, lojistik merkezler olarak kritik bir rol oynamaktadır. Geniş çaplı kargo transferleri ve limanlarda yoğun elleçleme operasyonları, çevresel kirliliğe neden olmuştur. Çevresel etkileri en aza indirgeme, enerji verimliliğini artırma ve sosyal sorumluluk prensiplerini benimseme gibi faktörleri içine alan yeşil liman kriterleri, modern limanların rekabet avantajını korumalarına yardımcı olmaktadır. Bu çalışma yeşil liman kriterlerinin değerlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın odak noktası limanları, liman türlerini, liman sınıflandırmalarını, liman yönetimini, rekabet faktörlerini, liman operasyonlarından kaynaklanan çevresel etkiler gibi konuları içermektedir. Tezin uygulama kısmında ise liman, forwarder, coloader, armatör ve lojiştik şirket yöneticilerinin katıldığı bir görüşme formu çalışması yapılmıştır. Gerçekleştirilen görüşme formu çalışmasının sonuçları, SWARA (Subjective Weighted Assessment of Risk) yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu analiz, elde edilen verileri daha derinlemesine anlamamıza ve yeşil limanlarla ilgili değerlendirmelerde daha sağlam bir temel oluşturarak en öncelikli yeşil liman kriterlerini belirlememize imkân tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, ports play a critical role as logistics hubs, thus becoming dominant forces in the global trade arena. Extensive cargo transfers and intense handling operations at ports have led to environmental pollution. Green port criteria, which encompass factors such as minimizing environmental impacts, increasing energy efficiency, and embracing social responsibility principles, help modern ports maintain their competitive advantage. This study centers on ports, port types, port classifications, port management, competitive factors, and environmental impacts arising from port operations. The practical section of the thesis includes a survey carried out with port personnel, forwarder, coloader, shipowner, and logistics company managers. The survey results are analyzed through the SWARA (Subjective Weighted Assessment of Risk) method. This analysis enables us to gain a comprehensive understanding of the collected data and provides a solid basis for prioritizing green port criteria by determining the most significant ones.