Cengiz Aytmatov'un Gün Olur Asra Bedel ve Cengiz Dağcı'nın Yurdunu Kaybeden Adam adlı romanlarında yabancılaşma: Karşılaştırmalı bir çalışma
The alienation in Cengiz Aytmatov's Gün Olur Asra Bedel and Cengiz Dağcı's Yurdunu Kaybeden Adam: A comparative study
- Tez No: 893660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Cengiz Aytmatov, Cengiz Dağcı, Kırım Edebiyatı, Kırgız Edebiyatı, Alienation, Cengiz Aytmatov, Cengiz Dağcı, Crimea Literature, Kyrgyz Literature
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Cengiz Dağcı ve Cengiz Aytmatov'un Türk dünyası edebiyatlarındaki önemleri yadsınamaz bir gerçektir. Bu çalışmada Cengiz Aytmatov'un“Gün Olur Asra Bedel”ve Cengiz Dağcı'nın“Yurdunu Kaybeden Adam”adlı romanlarında yabancılaşma olguları nelerdir, Türk dünyası edebî metinlerinde yabancılaşma teması nasıl işlenmiş ve bu tema karakterlere nasıl yansıtılmış gibi soruların cevabını bulmak üzere çalışmanın yapılması hedeflendi. Tezimizin özünü oluşturan yabancılaşma kavramını açıklarken yabancılaşma hakkındaki sosyoloji ve felsefe uzmanlarının görüşlerine yer verildi. Bu kısımda birçok felsefe ve sosyoloji literatürü tarandı ve elde edilen veriler alınıp yorumlandı. Kırım ve Kırgız edebiyatının nesir alanındaki çalışmaları araştırıldı. Cengiz Aytmatov ve Cengiz Dağcı'nın biyografileri ve eserleri incelendi. Cengiz Aytmatov ve Cengiz Dağcı'nın tüm eserleri özetlendi. İncelemenin son kısmında Cengiz Aytmatov'un“Gün Olur Asra Bedel”ve Cengiz Dağcı'nın“Yurdunu Kaybeden Adam”adlı romanlarında yabancılaşan karakterler tespit edildi. Söz konusu romanlardan alıntılar yapılarak yorumlandı. Tez çalışmamızın sonuç bölümünde ise ulaşılan bilgilerin ışığında birtakım çıkarımlarda bulunuldu.
Özet (Çeviri)
The importance of Cengiz Dağcı and Cengiz Aytmatov in Turkish world literature is an undeniable fact. In this study, It was aimed to find answers to questions what the alienation phenomena in Cengiz Aytmatov's novel“Gün Olur Asra Bedel”and Cengiz Dağcı's novel“Yurdunu Kaybeden Adam”are, how the theme of alienation is handled in the literary texts of the turkish world and how this theme is reflected in the characters. When we were explaining the notion of alienation that forms the core of our thesis, the views of sociology and psychology experts were included. In this section, several psychology and sociology literature was scanned and the obtained datas were taken and interpreted. The studies of the Crimean and Kırgız literature in the field of prose were searched.The biographies and works of Cengiz Aytmatov and Cengiz Dağcı were examined. All works of Cengiz Aytmatov and Cengiz Dağcı were summarized. In the last part of the thesis, the alienated characters were identified in the novels called“Gün Olur Asra Bedel”and“Yurdunu Kaybeden Adam”and interpreted by quoting from aforementioned novels. In the conclusion section of our thesis study, some inferences were made in the light of the information obtained.