Lateral epikondilit tanılı hastalarda peloidoterapi ve ekstrakorporeal şok dalga tedavilerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficiency of peloidotherapy and extracorporeal shock wave therapies in patients diagnosed with lateral epicondilitis
- Tez No: 787339
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Egzersiz, Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi, Lateral epikondilit, Peloidoterapi, Lateral epicondylitis, Ekstracorporeal Shock Wave Therapy, Peloid therapy, Exercise, Pai
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, lateral epikondilit (LE) tedavisinde kullanılan peloidoterapi ve ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) yöntemlerinin ağrı, işlevselik, günlük yaşam aktiviteleri, yaşam kalitesi üzerindeki etkinliği tedavi memnuniyeti araştırmak ve her iki tedavinin sonuçlarını birbiriyle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışması hastane tabanlı, prospektif, randomize klinik çalışma olarak dizayn edilmiştir. Çalışmaya, Ocak 2020 - Aralık 2022 tarihleri arasında, Konya Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi FTR kliniğine en az 3 ay ve daha uzun süreli dirsek ağrısı nedeniyle başvuran ve ayrıntılı anamnez ve fizik muayene sonrası LE tanısı konulan 18-65 yaş arası 90 hasta dahil edildi. Hastalar basit randomizasyonla iki eşit gruba ayrıldı. Peloidoterapi grubuna, 3 hafta, haftada 5 gün, toplam 15 seans peloid terapisi; ESWT grubuna ise 3 hafta, haftada bir seans, toplam 3 seans ESWT (1.8 bar, 10.0 Hz, 2000 atım) uygulandı. Ayrıca, her iki gruba benzer şekilde ev egzersiz programı verildi. Tüm hastalar tedavi öncesi (H0), tedavi bitiminde (H3) ve tedavi bitiminden bir ay sonra (H7) tedavi etkinliği açısından değerlendirildi. Jamar el dinamometresi ile el kaba kavrama gücü; Vizüel Analog Skala (VAS) ile ağrı şiddeti, Kol-Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH: Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire) ile fonksiyonel durum ve özürlülük, Hasta Bazlı Ön Kol Değerlendirme Anketi (PRTEE: Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation questionnaire) ile kolun ağrı ve fonksiyonları, Modifiye Roles ve Maudsley Skoru (Roles NC-32) ile tedavi memnuniyet düzeyi ve Kısa-Form-36 (SF-36) ile yaşam kalitesi değerlendirildi. Tüm değerlendirmeler, tedavi gruplarına kör olan aynı araştırmacı tarafından tedavi başlangıcında, tedavi bitiminde ve tedavi bitiminden bir ay sonra olmak üzere üç defa uygulandı. Bulgular: Çalışma peloid (n=40) ve ESWT (n=40) tedavisi alan toplam 80 hasta (37 kadın/43 erkek; 47.3 ± 7.9 yaş) ile tamamlandı. Her iki tedavi grubunda da, tedavi öncesine (H0) göre tedavi bitiminde (H3) ve tedavi sonrası 1. ay kontrolünde (H7) kaba kavrama gücü (sırasıyla, peloid grubunda; p=0.00, p=0.00; ESWT grubunda p=0.00, p=0.00), VAS-ağrı (sırasıyla, peloid grubunda: p=0.00, p=0.00; ESWT grubunda p=0.00, p=0.00), PRTEE (sırasıyla, peloid grubunda p=0.00, p=0.00; ESWT grubunda p=0.00, p=0.00), SF-36 fiziksel bileşen (sırasıyla peloid grubunda p=0.00, p=0.00; ESWT grubunda p=0.00, p=0.00) ve DASH skorlarında (sırasıyla, peloid grubunda p=0.00, p=0.00; ESWT grubunda p=0.00, p=0.00) anlamlı iyileşme kaydedildi. Tedavi öncesi ve tedavi bitiminde peloid ve ESWT gruplarının SF-36'nın mental bileşen skorlarında fark tespit edilmedi (p>0.5). Fakat, tedavi bitiminden bir ay sonraki kontrolde peloid tedavisi alan grubun ESWT tedavisi alan gruba kıyasla SF-36'nın daha yüksel mental bileşen skoruna sahip olduğu saptandı. Tedavi sonrası klinik değerlendirmelere göre hangi tedavinin daha etkin olduğunu belirlemek için bakılan değişim skorlarına göre her iki aktif tedavi yönteminin de benzer düzeyde etkili olduğu, birbirlerine üstünlüğünün olmadığı gözlendi (p>0.05). Sonuç: Semtomatik LE tedavisinde ev egzersiz programı ile birlikte verilen ESWT ve peloidoterapinin ağrı, yaşam kalitesi, fonksiyonellik ve el kaba kavrama kuvveti açısından kısa dönemde orta dereceli etkili olduğu gözlenmiştir. LE konservatif tedavisinde, hastalara peloid veya ESWT etkin ve güvenilir bir seçenek olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effectiveness of peloidotherapy and extracorporeal shock wave therapy (ESWT) methods used in the treatment of lateral epicondylitis (LE) on pain, functionality, activities of daily living, quality of life and treatment satisfaction, and to compare the results of both treatments with each other. Materials and Methods: This thesis study was designed as a hospital-based, prospective, randomized clinical trial. The study included 90 patients aged between 18-65 years, who applied to the FTR clinic of Konya Beyhekim Training and Research Hospital for at least 3 months between January 2020 and December 2022, and were diagnosed with LE after detailed anamnesis and physical examination. The patients were divided into two equal groups by simple randomization. In the peloidotherapy group, 3 weeks, 5 days a week, a total of 15 sessions of peloid therapy; ın the ESWT group, 3 sessions of ESWT (1.8 bar, 10.0 Hz, 2000 beats) were applied once a week for 3 weeks. In addition, both groups were given a similar home exercise program. All patients were evaluated for treatment efficacy before treatment (H0), at the end of treatment (H3), and one month after treatment (H7). Hand rough grip strength with Jamar hand dynamometer; Pain severity with the Visual Analogue Scale (VAS), functional status and disability with the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire (DASH: Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire), pain and functions of the arm with the Patient-Based Forearm Evaluation Questionnaire (PRTEE: Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation questionnaire), level of treatment satisfaction with Modified Roles and Maudsley Score (Roles NC-32) and quality of life with Short-Form-36 (SF-36) was evaluated. All assessments were performed three times by the same investigator blinded to the treatment groups, at the beginning of the treatment, at the end of the treatment, and one month after the end of the treatment. Results: The study was completed with a total of 80 patients (37 females/43 males; 47.3 ± 7.9 years) who received peloid (n=40) and ESWT (n=40) treatments. Both treatment groups at the end of treatment (H3) and at the 1st month control (H7) compared to before treatment (H0) in gross grip strength (respectively; peloid group p=0.00 p=0.00, ESWT group p=0.00 p=0.00), VAS-pain (respectively; peloid group p=0.00 p=0.00, ESWT group p=0.00 p=0.00), PRTEE (espectively; peloid group p=0.00 p=0.00, ESWT group p=0.00 p=0.00), SF-36 physical component (respectively; peloid group p=0.00 p=0.00, ESWT group p=0.00 p=0.00) and DASH scores (respectively; peloid group p=0.00 p=0.00, ESWT group p=0.00 p=0.00) significant improvement was noted. There was no difference in mental component scores of SF-36 between peloid and ESWT groups before and after treatment (p>0.5). However, at the follow-up one month after the end of the treatment, it was determined that the group receiving peloid treatment had a higher mental component score of SF-36 compared to the group receiving ESWT treatment. It was observed that both active treatment methods were similarly effective and not superior to each other, according to the change scores used to determine which treatment was more effective according to the post-treatment clinical evaluations (p>0.05). Conclusion: In the treatment of symptomatic LE, ESWT and peloidotherapy given together with the home exercise program were observed to be moderately effective in the short term in terms of pain, quality of life, functionality and hand grip strength. In the conservative treatment of lateral epicondylitis, peloid or ESWT can be recommended as an effective and safe option.