Mustafa Kutlu'nun 'Yıldız Tozu' adlı kitabındaki söz varlığı öğelerinin incelenmesi
Analysi̇s of the vocabulary elements in Mustafa Kutlu's book; Yildiz Tozu
  1. Tez No: 893967
  2. Yazar: GÜLBAHAR AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM DURUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, Yıldız Tozu, söz varlığı, deyim, ikileme, Mustafa Kutlu, vocabulary, idiom, reduplication. Repetitive phrases have been used 30 times, idioms 20 times
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Türkçenin söz varlığı, yüzyılların birikimiyle; kültürlerin, medeniyetlerin etkileşimi ile kartopu etkisiyle büyüyüp gelişmiş; kelimeler geçtikleri yolların, mevsimlerin, tarihlerin üzerlerinde bıraktıkları izleri de kendileriyle birlikte günümüze kadar taşımışlardır. Türkçenin söz varlığı, bu nedenlerle kültürel değerlerin ifade edilmesi açısından oldukça zengindir. Bir dilin söz varlığı öğeleri hakkında fikir sahibi olmak için o dilde yazılan edebi eserleri incelemek en iyi yoldur. Bu çalışmanın amacı Mustafa Kutlu'nun“Yıldız Tozu”adlı eserinin söz varlığı öğelerini incelemek ve sınıflandırmaktır. Çalışmada söz varlığı ile ilgili kuramsal bilgilere, Mustafa Kutlu'nun hayatı ve edebi kişiliğine ve bu iki alanda yapılmış çalışmalara yer verilmiştir. Çalışmanın evreni Mustafa Kutlu'nun tüm kitapları, örneklemi ise“Yıldız Tozu”kitabıdır. Araştırmanın yöntemi nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi olarak belirlenmiştir. Araştırmada kitaptan elde edilen veriler betimsel analiz ile incelenmiştir. Çalışmada Mustafa Kutlu'nun eserlerinde çok çeşitli söz varlığı öğesine yer verdiği tespit edilmiştir. Yazar araştırmaya konu olan söz varlığı öğeleri arasında temel söz varlığı öğelerine 554 kere başvurmuştur. Temel söz varlığı öğelerini, 175 kelime ile yabancı sözcükler takip etmektedir. İkilemeler 30, kalıp sözler 21, deyimler 20, terim anlamlı sözcükler 18, argo sözcükler ise 10 yerde kullanılmıştır. Eserde sadece iki atasözü tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise elde edilen verilerden hareketle Yıldız Tozu kitabında tespit edilen söz varlığı öğelerinin yeterli olup olmadığı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The vocabulary of the Turkish language has developed over centuries, influenced by various cultures and civilizations growing like a snowball and carrying the marks of the paths, seasons, and histories it has traversed. Consequently, the vocabulary of Turkish is quite rich in expressing cultural values. Examining literary works written in a language is the best way to gain insights into its vocabulary elements. This study aims to analyse and classify the vocabulary elements in Mustafa Kutlu's book;Yıldız Tozu. The study includes institutional information about vocabulary; Mustafa Kutlu's life and literary personality, and previous works in these areas. The universe of the study consist of all Mustafa Kutlu's books, whale the sample is his book Yıldız Tozu. This study, which was designed in a survey model analysed by document analysis method. The data obtained from the books in the study were analyzed by descriptive analysis. The study has determined that Mustafa Kutlu incorporates a wide variety of vocabulary elements in his works. The author has referred to the basic vocabulary elements 554 times among the vocabulayr elements that are the subject of the research. The basic vocabulary elements are followed by foreign words, with a total of 175 words.