İlkokul öğrencilerinin okul mutluluk düzeylerinin belirlenmesine yönelik tutum ölçeği geliştirme
Developing an attitude scale towards determining the school happiness levels of primary school students
  1. Tez No: 893984
  2. Yazar: EMİNE ŞEVVAL DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN KARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Tutum Ölçeği, Mutluluk Düzeyi, Ölçek Geliştirme, Happiness, Attitude Scale, Happiness Level, Scale Development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin okul mutluluk düzeylerinin belirlenmesine yönelik tutum ölçeği geliştirmektir. Bu nedenle araştırmanın esas kısmını oluşturan tutum ölçeği uygulama bölümünde, genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kahramanmaraş ilinin Afşin, Dulkadiroğlu ve Elbistan ilçelerinden, 668 ilkokul 2., 3. ve 4. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. İlk olarak 21 maddelik Likert tipi tutum ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda geçerlilik ve güvenirlik analizi yapılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik analiz sonucunda ölçekten iki madde çıkartılmıştır.“Akademik ve sınıf içi tutum”,“Ders dışı tutum”ve“Fiziksel tutum”olmak üzere üç alt boyuttan oluşan 19 maddelik“İlkokul Öğrencilerinin Okul Mutluluk Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Tutum Ölçeği”geliştirilmiştir. Geliştirilen ölçeğin doğruluğunu saptamak için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Doğruluğu ispatlanan ölçek son halini almıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonrasında ölçekten herhangi bir maddenin çıkarılmasına gerek görülmemiştir. Ölçek 19 maddelik hali ile son şeklini almıştır. Oluşturulan ölçek ile toplanan veriler öğrencilere ilişkin bazı değişkenler açısından incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerekli çıkarımlar yapılmıştır. İl örneği çalışması sonucunda cinsiyet ve sınıf düzeyine göre betimsel incelemeler yapılmıştır. Yapılan incelemeler cinsiyet ile ders dışı tutum arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kız öğrencilerin ders dışı tutum becerilerinin, erkek öğrencilerin tutumlarından daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer yandan sınıf düzeyi ve fiziksel faktör arasında da anlamlı bir farklılık saptanmıştır. 2.Sınıf öğrencilerinin fiziksel tutumlara karşı tavrının 3.Sınıf öğrencilerinden yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışma, araştırmanın amaçları doğrultusunda son şekli verilerek araştırmacıların kullanımına hazır hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to develop an attitude scale for determining school happiness levels of primary school students. For this reason, the general screening model was used in the attitude scale application section, which constitutes the main part of the research. The sample of the research consists of 668 primary school 2nd, 3rd and 4th grade students from Afşin, Dulkadiroğlu and Elbistan districts of Kahramanmaraş province. First, a 21-item Likert-type attitude scale was applied. Validity and reliability analysis was carried out in line with the data obtained. As a result of the validity and reliability analysis, two items were removed from the scale. The 19-item“Attitude Scale for Determining School Happiness Levels of Primary School Students”, consisting of three sub-dimensions:“Academic and in-class attitude”,“Extracurricular attitude”and“Attitude towards physical conditions and other teachers”, was developed. Confirmatory factor analysis was performed to determine the accuracy of the developed scale. The scale, whose accuracy has been proven, has taken its final form. After confirmatory factor analysis, it was not deemed necessary to remove any items from the scale. The scale took its final form with 19 items. The data collected with the created scale was examined in terms of some variables related to the students. Necessary inferences were made in line with the results obtained. As a result of the provincial sample study, descriptive analyzes were made according to gender and class level. The investigations revealed a significant difference between gender and extracurricular attitudes. It was concluded that female students' extracurricular attitude skills were higher than male students' attitudes. On the other hand, a significant difference was found between class level and physical factor. It was determined that 2nd grade students' attitudes towards physical attitudes were higher than 3rd grade students. The study was finalized in line with the aims of the research and made ready for use by researchers.