Özel eğitim bölümü öğretim elemanlarının öğretim tasarımına dönük görev analizi yaklaşımlarının incelenmesi
Investigating instructional design-oriented task analysis approaches of academic staff at special education departments
- Tez No: 894154
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERSOY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: İçerik analizi, görev analizi, öğretim tasarımı, özel eğitim, yükseköğretim, Content analysis, task analysis, instructional design, special education, tertiary education
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
Özet Özel Eğitim Bölümü Öğretim Elemanlarının Öğretim Tasarımına Dönük Görev Analizi Yaklaşımlarının İncelenmesi Ebru KOVAÇİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yükseköğretimin Yönetimi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mehmet ERSOY 2024 Amaç: Bu araştırmanın amacı özel eğitim bölümü öğretim elemanlarının öğretim tasarımına dönük görev analizi yaklaşımlarını derinlemesine incelemektir. Öğretim tasarımına dönük görev analizi konusunda öğretim elemanlarının rolleri, sorumlulukları, görev analizine yükledikleri anlam, yaşantıları ve öngördükleri örnek bir görev analizi yapısına dair görüşleri ele alınmıştır Yöntem: Araştırma bu yönüyle ve sıklıkla çalışılmamış olan bir konuya değinmekte olup, keşfedici durum çalışması biçiminde desenlenmiştir. Katılımcılar iki ayrı devlet üniversitesinde görev yapmakta olan 32 özel eğitim alanında görev yapan öğretim elemanıdır. Araştırmada araştırmacılar tarafından geliştirilen Demografik Bilgi Formu ve Öğretim Tasarımına Dönük Görev Analizi Yaklaşımları Görüşme Formu kullanılmıştır. Demografik bilgi formuyla katılımcı kitlesinin genel karakteristikleri ortaya konulmuş olup, görüşme formu ile toplanmış verilerin çözümlenmesinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırma amacı doğrultusunda, özel eğitim alanında görev yapan öğretim elemanlarıyla görüşmeler yapılmış, öğretim tasarımına dönük görev analizi türü olarak işlevsel ve hiyerarşik analiz türü yapılarını sıklıkla önermişlerdir. Ortaya iş birliğinin benimsendiği görev analiz türü modeli çıkmıştır. Sonuç ve Öneriler: Öğretim tasarımına dönük görev analizinin özel eğitim alanında incelenmesi sonucunda, özel eğitim öğretim elemanlarının belirtilen görev analiz türlerinin kullanımına yönelik tavsiyeler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract Investigating Instructional Design-oriented Task Analysis Approaches of Academic Staff at Special Education Departments Ebru KOVAÇİ Eskisehir Osmangazi University Institute of Educational Sciences Department of Higher Education Administration Advisor: Assoc. Prof. Mehmet ERSOY 2024 Purpose: The purpose of this research is to examine the task analysis approaches of special education instructors towards instructional design in depth. The roles and responsibilities of the instructors, the meaning that they attribute to task analysis, their experiences and their views on a sample task analysis structure they envisage with regard to task analysis for instructional design were discussed. Method: In this respect, the research addresses a topic that has not been studied frequently and it was designed as an exploratory case study. The participants were 32 special education instructors who work in two different state universities. In the research, Demographic Information Form and Task Analysis Approaches to Instructional Design Interview Form which were developed by the researchers were used. The general characteristics of the participant group were revealed with the help of the demographic information form, and content analysis was used to analyse the data to be collected with the interview form. Findings: In line with the objective of the research, interviews were conducted with instructors working in the field of special education, and the instructors frequently suggested functional and hierarchical analysis type structures as the type of task analysis for instructional design. As a consequence, a task analysis model in which cooperation is adopted emerged. Conclusion and Suggestions: As a result of the examination of task analysis for instructional design in the field of special education, recommendations were given for the utilization of the specified types of task analysis by special education instructors.