Dijital dönüşüm, dönüşümsel liderlik, öz yeterlilik ve firma performansı ilişkisi
The relationship between digital transformation, transformational leadership, self-efficacy and firm performance
- Tez No: 894171
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Dönüşümsel Liderlik, Öz Yeterlilik, Firma Performansı, Digital Transformation, Transformational Leadership, Self-Efficacy, Firm Performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Literatürde firma performansını farklı değişkenlerle ilişkilendiren çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Ancak bu çalışmada ele alınan teorik çerçeve farklı görülmektedir. Dönüşümcü liderlik, takipçilerine ortak bir vizyonu, yenilikçiliği, bireysel büyüme ve gelişmeyi teşvik ederek olağanüstü sonuçlar elde etmeye motive eden bir liderlik tarzıdır. Dönüşümcü liderlik, öz yeterlilik, dijital dönüşümün başarısı ve firma performansı için kritik öneme sahiptir. Öz yeterlilik, insan kaynaklarının başarılı olmasına büyük katkı sağlar. Dijital dönüşüm sürecinde özellikle dijital teknolojilerin bir organizasyonun tüm yönlerine entegre edilmesini, kurumun çalışma ve müşterilerine değer sunma şeklini temelden değiştirmeyi ifade etmektedir. Günümüzde işletmelerin tüm süreçleri değiştikçe, dijital dönüşüm de tüm işletmeler için kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu nedenle her geçen gün akademisyenler ve yöneticiler bu konuya büyük önem vermektedirler. Ancak bunun insanla ilgili öncülleri konusunda literatürde hâlâ önemli boşluklar bulunmakta ve bunun firma performansına dair sonuçlarına ilişkin mevcut çalışmalarda çelişkili bulgular ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, literatürdeki bu boşlukları ele alarak, dijital dönüşümün insanla ilgili öncülleri olarak dönüşümsel liderliğin ve çalışan öz yeterliliğinin etkisini ve ayrıca bunun firma performansı üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu kapsamda Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteren imalat sektöründeki firmalarda yöneticilik yapan 305 katılımcıdan anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, hem dönüşümsel liderliğin hem de çalışan öz yeterliliğinin dijital dönüşümle pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermektedir. Sonuçlar ayrıca dijital dönüşümün operasyonel ve finansal performansla ilişkili olduğunu ve çevresel belirsizliğin finansal performansla ilişkisini güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bu araştırma, literatürdeki boşlukları gidererek dijital dönüşüm literatürüne katkıda bulunmakta, mevcut bilgiyi derinleştirmekte ve yeni ve kapsamlı bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are numerous studies in the literature that associate firm performance with different variables. However, the theoretical framework addressed in this study appears to be different. Transformational leadership is a leadership style that motivates followers to achieve exceptional results by fostering a shared vision, innovation, and individual growth and development. Transformational leadership is critical for self-efficacy, the success of digital transformation, and firm performance. Self-efficacy is critical for the success of human resources. In the process of digital transformation, it particularly entails the integration of digital technologies into all aspects of an organization, fundamentally changing how the organization operates and delivers value to its employees and customers. As all processes of businesses change today, digital transformation becomes inevitable for all businesses. Therefore, academics and managers increasingly attach great importance to this issue. However, there are still significant gaps in the literature regarding its human-related precursors, and existing studies on its implications for firm performance yield conflicting findings. This study addresses these gaps in the literature by examining the impact of transformational leadership and employee self-efficacy as human-related precursors of digital transformation, as well as their impact on firm performance. In this context, data were collected through a survey method from 305 participants who are managers in manufacturing sector firms operating in the Marmara Region. The findings from this study indicate that both transformational leadership and employee self-efficacy are positively associated with digital transformation. The results also demonstrate that digital transformation is related to both operational and financial performance and that environmental uncertainty strengthens the relationship between financial performance. Therefore, this research contributes to the digital transformation literature by addressing the gaps, deepening existing knowledge, and providing a new and comprehensive perspective.