Sait Faik Abasıyanık hikâyelerinin Türk Dili ve Edebiyatı dersi programının genel amaç ve kazanımları gerçekleştirmede kullanılabilirlik durumu
The availability of the Turkish Language and Litereture course program of Sait Faik Abasiyanik novels in realizing the general purpose and achievements
- Tez No: 894497
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMZA KOLUKISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sait Faik Abasıyanık, roman, genel amaç, kazanım, öğretim programı, Türk dili ve edebiyatı, Sait Faik Abasıyanık, novel, general objectives, gains, curriculum, Turkish language and literatüre
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Araştırmanın asıl amacı, Sait Faik Abasıyanık'ın hikâyelerinin 2018 Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programının amaç ve kazanımları açısından değerlendirilmesidir. Bunun yanında ele alınan hikâyelerin derslerde bir materyal olarak kullanılıp kullanılamayacağını, ders kitaplarına seçilebilecek metinler için uygun olup olmayacağını belirlemek çalışmanın amaçları arasındadır. Yöntem: Araştırmada, nitel araştırma yönteminden faydalanılarak doküman inceleme deseni kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Sait Faik'in hikâyeleri oluşturmuştur. Örneklemini ise Sait Faik'in on bir hikâye kitapları arasından seçilen altmış dokuz hikâyesi oluşturmuştur. İncelenen hikâyeler, 2018 Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programındaki hikâyeyle ilgili belirtilen genel amaç ve kazanımlar açısından ele alınmıştır. Veriler toplanırken hangi kazanımların hikâyelerde yer aldığı tespit edilmiş ve içerik analizi yöntemiyle veriler çözümlenmiştir. Bulgular: Yapılan araştırmada Sait Faik Abasıyanık'ın on bir hikâye kitabındaki yetmiş dört hikâyenin derslerde materyal olarak kullanılabileceği ve kazanımların bir kısmını taşıdığı tespit edilmiştir. Bazı hikâyelerin ise birkaç kazanımı sağladığı tespit edilse de ders kitabına alınabilecek metinlerin özelliklerini taşımadığı görülmüştür. Sonuçlar: Sonuç olarak incelenen yetmiş dört hikâyenin kazanımlar açısından özellikle A.2.9 ve A.2.10 kazanımlarının ön planda olduğu söylenebilir. Ders kitaplarında yer alabilme özellikleri açısından bakıldığında ise öğrenciler için uygun olmayan ifadelerin metinlerde çok fazla geçmesi, kullanılabilirlik açısından pek uygun değildir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of the research is to evaluate Sait Faik Abasıyanık's stories in terms of the aims and achievements of the 2018 Turkish Language and Literature Course Curriculum. In addition, the aims of the study are to determine whether the stories discussed can be used as material in courses and whether they will be suitable for texts that can be selected for textbooks. Method: In the research, document analysis design was used by utilizing the qualitative research method. The universe of the study consists of Sait Faik's stories. The sample consisted of sixty-nine stories selected from Sait Faik's eleven story books. The stories examined were discussed in terms of the general purpose and achievements stated about the story in the 2018 Turkish Language and Literature Course Curriculum. While collecting the data, it was determined which achievements were included in the stories and the data were analyzed using the content analysis method. Findings: In the research conducted, it was determined that seventy-four stories in Sait Faik Abasıyanık's eleven story books can be used as material in lessons and carry some of the gains. Although it was determined that some stories provided a few learning outcomes, it was observed that they did not have the characteristics of texts that could be included in the textbook. Canclusions: As a result, we can say that in terms of achievements, especially A.2.9 and A.2.10 objectives are at the forefront of the 74 stories examined. In terms of their ability to be included in textbooks, the excessive use of expressions that are not suitable for students in the texts is not suitable in terms of usability.