Kurumsal risk yönetimi ve ISO 31000: 2018 risk yönetimi: Bir uygulama
Corporate risk management and ISO 31000: 2018 risk management: An application
  1. Tez No: 894619
  2. Yazar: SELİN TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TEKTÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Kurumsal Risk Yönetimi, ISO 31000:2018, Risk Management, Corporate Risk Management, ISO 31000:2018
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Teknolojik gelişmeler ve küreselleşme, işletmelerin risklerini artırmış ve bu risklerle başa çıkmak için etkili bir risk yönetimi mekanizması gerektirmiştir. ISO 31000 standardı, uluslararası alanda kabul görmüş bir risk yönetimi kılavuzudur. Bu standart, işletmelerin değişen koşullara uyum sağlamasına ve stratejik hedeflerine ulaşmasına olanak tanır. ISO 31000 çerçevesinde, işletmeler riskleri belirleyebilir, önceliklendirebilir ve uygun risk yönetimi stratejileri geliştirebilirler. Bu süreç, işletmelerin zamanın gerekliliklerine adapte olabilmesini ve stratejik hedeflerini başarıyla gerçekleştirebilmesini sağlar. Bu bağlamda, risk yönetiminin etkinliği sadece risklerin tanımlanması ve yönetilmesi ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda sürekli bir gözden geçirme ve iyileştirme döngüsünü de içerir. ISO 31000, işletmelere bu dinamik süreçleri yönetme konusunda bir çerçeve sunar, böylece organizasyonlar, risklerin doğasına göre stratejik kararlar alabilir ve esnek bir risk yönetimi yaklaşımı geliştirebilirler. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kurumsal risk yönetiminin genel çerçevesi ve önemi ele alınmıştır. İkinci bölümde, ISO 31000:2018 Risk Yönetimi Standardı ve bu standardın uygulama aşamaları incelenmiştir. Son bölümde ise, kurumsal risk yönetimi ile ISO 31000:2018 Risk Yönetimi Standardı'nın uygulandığı bir üretim işletmesi üzerinden teorik bilginin uygulamaya yansıması değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological developments and globalization have increased the risks of enterprises and required an effective risk management mechanism to cope with these risks. The ISO 31000 standard is an internationally recognized risk management manual. This standard allows enterprises to adapt to changing conditions and achieve their strategic goals. Within the framework of ISO 31000, enterprises can identify risks, prioritize them and develop appropriate risk management strategies. This process ensures that enterprises can adapt to the requirements of the time and successfully achieve their strategic goals. In this context, the effectiveness of risk management is not limited only to the identification and management of risks, but also includes a continuous cycle of review and improvement. ISO 31000 provides businesses with a framework for managing these dynamic processes, so that organizations can make strategic decisions based on the nature of risks and develop a flexible risk management approach. The study consists of three main parts. In the first part, the general framework and importance of corporate risk management are discussed. In the second part, the ISO 31000:2018 Risk Management Standard and the implementation stages of this standard are examined. In the last section, the reflection of theoretical knowledge on practice through corporate risk management and a production enterprise where the ISO 31000:2018 Risk Management Standard is applied has been evaluated.