Web 2.0 araçlarının türkçe dersinde kelime öğrenmeye ve kelime öğrenme motivasyonuna etkisi
The effect of web 2.0 tools on vocabulary learning and vocabulary learning motivation in turkish course
  1. Tez No: 894625
  2. Yazar: MUSA MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN SEVİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0 araçları, Kelime Öğrenme Başarısı, Kelime Öğrenme Motivasyonu, Web 2.0 tools, Vocabulary Learning Success, Vocabulary Learning Motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Amaç: Bu araştırmada Web 2.0 araçlarının Türkçe dersinde kelime öğrenmeye ve kelime öğrenme motivasyonuna etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Karma yöntem desenlerinden açıklayıcı sıralı desenin kullanıldığı çalışmanın katılımcılarını Oltu Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu'nda öğrenim görmekte olan 67 öğrenci ve 8 öğretmen oluşturmuştur. Uygulama 2022-2023 eğitim öğretim yılının 1. döneminde gerçekleştirilmiş olup toplam 10 hafta sürmüştür. Veri toplama araçları olarak Sözcük Öğrenme Motivasyon Ölçeği, Kelime Testi, Öğretmenlere Yönelik Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu ve Öğrencilere Yönelik Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde bağımlı ve bağımsız örneklemler t testi kullanılırken, nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada Türkçe derslerinde kullanılan Web 2.0 araçlarının Türkçe dersinde kelime öğrenmeye ve kelime öğrenme motivasyonuna olumlu etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Kontrol ve deney gruplarına ait son test ortalama motivasyon puanları bağımsız örneklemlerde t testi ile karşılaştırılmış, uygulama sonrasında motivasyon açısından gruplar arasında deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu anlaşılmıştır (t=-4,575; p=,00). Yani deney grubunda uygulanan yöntemin kontrol grubunda uygulanan mevcut öğretim programına göre motivasyon açısından anlamlı düzeyde daha etkili söylenebilir. Aynı zamanda bağımsız örneklemlerde t testi analizinde etki büyüklüğü için eta-kare (ŋ2) olarak adlandırılan ilişki katsayısı da hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalarda η2 değeri .24 olarak belirlenmiştir. Bu katsayıdan hareketle etki büyüklüğünün yüksek düzeyde olduğu söylenebilir. Sonuçlar: Web 2.0 araçlarının Türkçe dersinde kelime öğrenmeye ve kelime öğrenme motivasyonuna etkisinin incelendiği bu çalışmada web 2.0 araçlarının öğrencilerin kelime öğrenme motivasyonuna olumlu etki yaptığı ve öğrencilerin kelime öğrenme süreçlerinde başarılarını artırdığı görülmüştür. Ders işleme süreçlerinde kullanılan dijital etkinlikler öğrencilerin kelime öğrenme motivasyonunu artırmış ve kelime öğrenme başarılarında anlamlı bir farklılık oluşturmuştur. Alan yazınında Web 2.0 araçlarına yönelik yapılan farklı çalışmalarda da benzer sonuçların ortay çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine the effects of Web 2.0 tools on vocabulary learning and vocabulary learning motivation in Turkish lessons. Method: The participants of the study, in which explanatory sequential design, one of the mixed method designs, was used, consisted of 67 students and 8 teachers studying at Oltu Mehmet Akif Ersoy Secondary School. Study was held in the 1st Term of the 2022-2023 academic year and lasted a total of 10 weeks. Vocabulary Learning Motivation Scale, Vocabulary Test, Semi-Structured Interview Form for Teachers and Semi-Structured Interview Form for Students were used as data collection tools.While dependent and independent samples t-test was used in the analysis of quantitative data, content analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings: The research revealed that Web 2.0 tools used in Turkish lessons have a positive effect on vocabulary learning and vocabulary learning motivation in Turkish lessons. The post-test average motivation scores of the control and experimental groups were compared with the t test in independent samples, and after the application, it was understood that there was a significant difference between the groups in terms of motivation in favor of the experimental group(t=-4,575; p=,00). In other words, it can be said that the method applied in the experimental group is significantly more effective in terms of motivation than the current curriculum applied in the control group. At the same time, the relationship coefficient called eta-square (ŋ2) was also calculated for the effect size in the t-test analysis in independent samples. In the calculations made, the η2 value was determined as .24. Based on this coefficient, it can be said that the effect size is high. Conclusions: In this study, where the effects of web 2.0 tools on vocabulary learning and vocabulary learning motivation in Turkish lessons were examined, it was seen that web 2.0 tools had a positive effect on students' vocabulary learning motivation and increased students' success in the vocabulary learning process.