Ebeveynleri boşanmış ve boşanmamış genç yetişkinlerde baba katılımının incelenmesi
Examination of paternal involvement in 'Young adults' whose parents divorced and not divorced
  1. Tez No: 894668
  2. Yazar: BENSU AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS TÜRNÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Baba katılımı, boşanma, velayet, Father involvement, divorce, custody
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Bu araştırmada, ebeveynleri evli genç yetişkinlerde ve ebeveynleri boşanmış genç yetişkinlerde deneyimlenen baba katılımına ilişkin yaşantıların incelenmesi amaçlanmıştır. Baba-çocuk ilişkisinin belirlenmesine yönelik edinilecek bilgilerin ışığında çocuğun gelişiminde yer alabilmeleri için babaların baba katılımları iki grup arasında incelenerek farklılıkları açığa çıkarmak hedeflenmiştir. Bu araştırmada özellikle boşanma sonrası babanın katılımının sınırlı olduğu varsayıldığında ebeveynleri boşanmış genç yetişkinlerin boşanma öncesi ve sonrası babalarıyla olan iletişimleri, bu süreçte yaşanan değişimler ve karşılaştıkları güçlükler ve ebeveynleri evli genç yetişkinlerin baba katılımına ilişkin deneyimleri incelenmiştir. Araştırma nitel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nitel veri toplama tekniklerinden biri olan görüşme yöntemi araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu belirlemek için kartopu örnekleme tekniği kullanılmıştır. Çalışma, 15 ebeveyni evli ve 15 ebeveyni boşanmış genç yetişkin ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ve tematik analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Nitel veri analizine geçmeden önce hesaplanan kodlayıcı güvenirliği %94 bulunmuştur. Baba katılımının farklı boyutlarındaki katılım düzeylerinin incelendiği bu çalışmada elde edilen bulgulara göre, babalar her iki grupta da annelerden daha az katılımda bulunma eğiliminde olmuşlardır. Ebeveynlerin boşanması durumunda ise katılımın daha da azaldığı görülmüştür. Gençlerin babalarına ilişkin görüşleri, baba katılım düzeyiyle ilişkili olarak katılım azaldıkça olumsuz bir yönelim göstermektedir. Boşanma sonrası, gençlerin birçoğu taşınma, büyük ebeveynlerle yaşamaya başlama, okul değişikliği, aile ortamından yoksun kalma, zorluk yaşama ve baba ile görüşme sıklığında azalma gibi hayatlarında önemli değişimler yaşamıştır. Ebeveynlerinin boşanması gençlerde kişilik oluşumuna katkı, baş etme kapasitelerinde artış, istenmeyen ortamdan uzaklaşma gibi olumlu etkilere ve duygusal problemler, aile ortamından yoksun kalma ve sorumluluk gibi olumsuz etkilere yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the experiences of father involvement in young adults whose parents are married and young adults whose parents are divorced. In the light of the information to be obtained to determine the father-child relationship, it was aimed to reveal the differences between the two groups by examining the father involvement of fathers so that they can take part in the development of the child. In this study, especially assuming that the father's involvement is limited after the divorce, the communication of young adults with divorced parents with their fathers before and after divorce, the changes experienced in this process and the difficulties they encounter, and the experiences of young adults with married parents regarding father involvement were examined. The research was conducted as a qualitative study. The interview method, one of the qualitative data collection techniques, was applied through a semi-structured interview form generated by the researcher. Snowball sampling technique was used to determine the study group. The study was conducted with 15 young adults whose parents are married and 15 young adults whose parents were divorced. The data obtained were analyzed using content analysis and thematic analysis techniques. The coder reliability calculated before moving on to qualitative data analysis was found to be 94%. According to the findings of this study, which examined the level of father involvement in different dimensions of father involvement, fathers tended to be less involved than mothers in both groups. It was observed that involvement decreased even more in the case of parental divorce. Young adults' views of their fathers show a negative tendency in relation to the level of father involvement as the involvement decreases. After the divorce, many of the young adults experienced significant changes in their lives such as moving, starting to live with grandparents, changing schools, being deprived of the family environment, experiencing difficulties and decreasing the frequency of meeting with their fathers. Parental divorce had positive effects such as contribution to personality formation, increase in coping capacities, moving away from undesirable environment and negative effects such as emotional problems, deprivation from family environment and responsibility.