Turkish EFL teachers' perceived self-efficacy levels in technology integration and their use of technology in EFL teaching
Türk İngilizce öğretmenlerinin teknoloji entegrasyonu ve İngilizce öğretiminde teknoloji kullanımı konusunda algılanan öz-yeterlilik düzeyleri
- Tez No: 894679
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL TOPLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Genel yetenek, inglizce öğretmenleri, özyeterlilik, teknoloji öğretim, General ability, english teachers, self-efficacy, technology ıntegration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin teknolojiyi öğretimlerine entegre etme konusundaki genel yeteneklerini ve öz yeterlilik algılarını değerlendirmeyi amaçlanmaktadır. Araştırmada hem nitel hem de nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Nitel araştırmanın çalışma grubunu 18 ingilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Nicel araştırmanın örneklem sayısı ise 130 ingilizce öğretmenidir. Araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin teknoloji entegrasyonuna yönelik öz yeterlilikleri ve öğretimde teknoloji kullanım düzeyleri ortalamanın üstünde çıkmıştır. Demografik değişkenlere ait incelemede; öğretmenlerin teknoloji entegrasyonuna yönelik öz yeterlilikleri ve öğretimde teknoloji kullanım algıları alt boyutlar ve ölçek genelinde kadın ve erkeğe; yaş gruplarına; mesleki deneyimlerine; öğrenim durumlarına; görev yaptığı okul türlerine; devlet ve özel sektörde çalışma durumuna göre fark çıkmamıştır. Ancak teknoloji kullanım yetenekleri ve stratejilerine yönelik öz yeterlilikleri alt boyutunda; eğitim teknolojileri sertifika alanların teknoloji yetenekleri ve stratejilerine yönelik öz yeterlilikleri algısı sertifika almayanlardan daha yüksek çıkmıştır. Ayrıca, teknoloji kullanımının dış etkilerine yönelik öz yeterlilikleri alt boyutunda; eğitim teknolojileri sertifikası alanların teknoloji kullanımının dış etkilerine yönelik öz yeterlilik algısı sertifika almayanlardan daha yüksek çıkmıştır. Son olarak, öğretmenlerinin teknoloji entegrasyonuna yönelik öz yeterlilikleri ve öğretiminde teknoloji kullanımları genel ölçeği; eğitim teknolojileri sertifikası alanların teknoloji entegrasyonuna yönelik öz yeterlilikleri ve öğretiminde teknoloji kullanımları genel algısı sertifika almayanlardan daha yüksek çıkmıştır. Diğer bir ifade ile eğitim teknolojileri sertifikası alanların durumu, teknoloji kullanım yetenekleri ve stratejilerine yönelik öz yeterlilikleri daha yüksek düzeydedir. Bunun dışında; sınıfta teknolojiyi entegre etmek ve kullanmak konusunda Türk İngilizce öğretmenlerinin karşılaştığı en büyük engellere ilişkin incelemede; internetin olmaması, arıza vermesi, alt yapı sorunu ve akıllı tahta arızaları belirtilmiştir. Ödevlendirme konusunda ise; öğrencilerin evlerindeki internet problemlerinden, öğrencilerin teknoloji okur yazarlığı eksikliğinden, gerekli programları kullanmayı bilmemelerinden, bilgisayarlarının olmamasından veya kardeşleriyle birlikte kullanmak zorunda kalmalarından dolayı meydana çıkan eksikliklerden bahsedilmiştir. İngilizce öğretmenlerinin zaman sorunu yaşamadıkları, olumsuz bir tutumla karşılaşmadıkları; aldıkları eğitimlerle kendilerinin hem bireysel imkanlarla hem de kurumsal imkânlarla mesleki gelişimlerinin sağlandığı; ancak mesleki gelişim programları açılması ve eğitimler alınması gerektiği; teknolojide yetkin olunması için alt yapının sorunsuz olması gerektiği ve öğretmenler arası deneyimlerin paylaşılması gerektiği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the general capabilities and self-efficacy perceptions of EFL teachers in Türkiye in integrating technology into their teaching and to investigate their technological practices in class along with the challenges they face. Both qualitative and quantitative research methods were used in the research. The sample size of the quantitative part of the research was 130 English teachers and they all took a 5-point Likert scale questionnaire. As for the qualitative part of the research, 18 English teachers took part in the individual semi-structured interviews. According to the research results; teachers' perceived self-efficacy in technology integration and their level of technology use in teaching were above average. In the examination of demographic variables; teachers' self-efficacy in technology integration and their perceptions of technology use in teaching were not different in terms of sub-dimensions and scales; according to gender, age group, professional experience, educational status, type of school they work in, or working status in public and private sectors. However, in the sub-dimension of self-efficacy in technology abilities and strategies; those who received educational technology certificates had higher self-efficacy perception in technology abilities and strategies than those who did not. In addition, in the sub-dimension of self-efficacy in external effects of technology use; those who received educational technology certificates had higher self-efficacy perception in external effects of technology use than those who did not. Finally, the general scale of teachers' self-efficacy in technology integration and technology use in teaching; the general perception of technology integration and technology use in teaching of those who received educational technology certificates was higher than those who did not receive certificates. In other words, the self-efficacy of those who received educational technology certificates regarding technology skills and strategies was higher. In the examination of the biggest obstacles encountered by Turkish foreign language teachers when it comes to adopting and using technology in the classroom, it was stated that there was no internet, it malfunctioned, and there were infrastructure problems and smart board malfunctions. In the assignments; deficiencies were mentioned due to the students' technological knowledge of the internet, not knowing the programs they wanted, students' not having computers or using them with their siblings. It was stated that English teachers did not have time problems and did not encounter any negative attitudes; they obtained their professional development with both individual and institutional opportunities with the training they received; however, professional development programs should be opened and trainings should be received; the infrastructure should be problem-free in order to be competent in technology and experiences should be shared among teachers.