Yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan yedi iklim Türkçe a2 ders kitabındaki okuma-anlama etkinliklerine yönelik web 2.0 araçları ile etkileşimli içerik üretme
Creating interactive content with web 2.0 tools for the reading comprehension activities in yedi iklim Turkish a2 course book used in teaching Turkish to foreigners
  1. Tez No: 895028
  2. Yazar: TUĞÇE KÖMÜR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN GÜLCE ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe öğretimi, Yedi İklim Türkçe Öğretimi A2 düzeyi ders kitabı, okuma-anlama etkinlikleri, Web 2.0 araçları, Canva, Plotagon, Chatter Pix, Teaching Turkish to foreigners, Yedi Iklim Turkish Teaching A2 level textbook, Web 2.0 tools, Canva, Plotagon, Chatter Pix
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde web 2.0 araçları kullanılarak Yedi İklim A2 Türkçe ders kitabındaki okuma-anlama metinlerine dijital içerik üretilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Web 2.0 araçlarından Canva, Plotagon, Chatter Pix adlı uygulamalar kullanılarak Yedi İklim Türkçe Öğretimi A2 düzeyi ders kitabındaki okuma-anlama etkinliklerinden seçilen 15 metin için dijital içerik üretilmiştir. Araştırmanın modelini nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti A2 düzeyi ders kitabında yer alan okuma-anlama etkinleri ve söz konusu kitapta yer alan okuma-anlama etkinliklerine muadil olarak web 2.0 araçları kullanılarak geliştirilen etkinliklerinin değerlendirilmesine yönelik görüşü alınan Türkçe eğitimi alanında uzman üç akademisyen oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veriler doküman analizi tekniğiyle elde edilmiştir. Yedi iklim A2 düzeyi Türkçe öğretimi ders kitabında yer alan okuma-anlama etkinlikleri incelenerek web 2.0 araçlarına uyarlanabilecek 15 etkinlik tespit edilmiştir. Belirlenen etkinlikler Canva, Plotagon, Chatter Pix web 2.0 araçları kullanılarak dijital hâle getirilmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilen etkinliklerin değerlendirilmesine yönelik üç Türkçe eğitimi uzmanının görüşü alınmıştır. Uzman görüş formu aracılığıyla alınman görüşler doğrultusunda araştırma kapsamında geliştirilen etkinliklere son hâli verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to produce interactive content for reading-comprehension activities in the Yedi Iklim A2 Turkish textbook by using Web 2.0 tools in teaching Turkish as a foreign language. In this regard, the content was produced for 15 texts selected from the reading-comprehension activities in the Yedi Iklim Turkish Teaching A2 level textbook, using Web 2.0 tools such as Canva, Plotagon, and Chatter Pix. Within the scope of the research, document analysis was first conducted. In this regard, firstly, the reading-comprehension activities in the Yedi Iklim A2 level textbook were examined and activities that could be adapted to web 2.0 tools were identified. The determined events were digitalized using Canva, Plotogan, Chatter Pix Web 2.0 tools. The opinions of three Turkish education experts were taken to evaluate the activities created using Web 2.0. Expert opinions were received through a semi-structured interview form developed by the researcher, and the activities developed within the scope of the research were finalized in line with expert opinions.