Geosentetikler ve zemin uygulamalarındaki avantaj ve dezavantajlarının karşılaştırılması
Comparison of advantages and disadvantages of geosynthetics and ground applications
- Tez No: 895463
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURİ BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geosentetikler, Geotekstiller, Zemin İyileştirmeleri, Polimerler, Geosynthetics, Geotextiles, Soil Improvement, Polymers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle çok geniş bir ürün yelpazesi olan geosentetikler, inşaat mühendisliği uygulamalarında“Geo”kavramı zemini ve“Sentetik”kavramı ise geosentetik üretimi için lazım olan polimerlerin bir araya getirilmesiyle elde edilen sentetik bir ürün olarak açıklanabilir. Geosentetik malzemelerin kullanılmaya başlanılması çok eskilere dayanmamasına rağmen dünya üzerinde bu ürünlerin son yıllarda yapılarda kullanımı, hızlı, pratik ve ekonomik çözümler getirdiğinden dolayı geoteknik mühendisliği uygulamalarında gün geçtikçe kullanımı artmaktadır. Geosentetik ürünler, her türlü yapıların planlanması ve projelendirilmesi gibi birçok sahada kullanılmaktadır. Geosentetikler özellikle, çevresel yönden inşaat mühendisliği uygulamalarında dezavantajlarından çok avantajlar sağladığından gün geçtikçe uygulamalarında artış görülmektedir. Geosentetikler, farklı yapı ürünlerine göre proje sürelerini kısaltmaları, hafif olmaları, uzun ömürlü olmaları ve kolay taşınabilmeleri nedeniyle uygulama sahaları giderek artmaktadır. Bu tez çalışmasında, geosentetikler ile ilgili inşaat mühendisliği ve özelde geoteknik mühendisliği alanında yapılmış birçok çalışma ve uygulamalar detaylı olarak incelenmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde yapılan uygulamalar karşılaştırıldığında bu ürünlerin dezavantajlarından çok daha fazla avantajlarının olduğu görülmüştür. Gelişen günümüz teknolojisi sayesinde, mevcut proje kaynaklarının ve enerjinin korunması, oluşabilecek risklerin azaltılması, sürdürülebilirliğin sağlanması için yüksek kaliteli geosentetik malzemelerinin ve nitelikli geosentetik uygulamalarının tercih edilmesi yapılar üzerinde oldukça olumlu sonuçlar ortaya koyduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Geosynthetics, which have a wide range of products with the development of technology today, can be explained as a synthetic product obtained by combining the concept of“Geo”in civil engineering applications and the concept of“Synthetic”as a synthetic product obtained by combining the polymers required for geosynthetic production. Although the use of geosynthetic materials is not very old, the use of these products in the world in recent years has been increasing day by day in geotechnical engineering applications as they bring fast, practical and economical solutions. Geosynthetic products are used in many areas such as planning and projecting of all kinds of structures. Since geosynthetics provide advantages rather than disadvantages in environmental civil engineering applications, there is an increase in their applications day by day. Geosynthetics are becoming more and more popular due to their ability to shorten project times compared to other building products, their light weight, long service life and easy transportation. In this dissertation, many studies and applications related to geosynthetics in the field of civil engineering and especially geotechnical engineering have been examined in detail. Comparing the applications made as a result of the examinations, it was observed that these products had much more advantages than disadvantages. Thanks to today's developing technology, it has been seen that the preference of high quality geosynthetic materials and qualified geosynthetic applications for the protection of existing project resources and energy, reducing the risks that may occur, and ensuring sustainability has shown very positive results on the structures.