Alt ve üst ekstremite pliometrik antrenmanların yüzme performansına etkisi
The impact of upper and lower extremity plyometric training on swimming performance
  1. Tez No: 895710
  2. Yazar: HALİT KOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik, yüzme, serbest teknik, alt ekstremite, üst ekstremite, Plyometric, swimming, free technique, lower extremity, upper extremity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Çalışmamızdaki temel amaç, 10-14 yaş grubu yüzücülerde alt ekstremite ve üst ekstremite pliometrik antrenmanların 50m ve 400m yüzme performansına etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamız en az 3 yıl yüzme geçmişi olan ve müsabık 30 yüzücüden oluşmaktır. Çalışmada üst vücut pliometrik antrenman grubu (UVPAG, n=10), alt vücut pliometrik antrenman grubu (AVPAG, n=10) olarak iki deney grubu ve kontrol grubu (KOG, n=10) olmak üzere üç grup bulunmaktadır. Deney grupları, haftalık 6 yüzme ve 2 kara antrenmanına ek olarak 8 hafta boyunca belirlenen pliometrik antrenman programını haftanın 2 günü olacak şekilde yapmışlardır. Tüm gruplarımıza 8 haftalık sürecin başında ve sonunda ön-son test protokolüne uygun olarak boy ve kilo ölçümü, 50m ve 400m serbest yüzme performans testi, dikey sıçrama testi (CMJ), durarak uzun atlama (DUA) testi ve sağlık topu fırlatma (STF) testi yapılmıştır. Verilerin analizinde değerlendirme kriteri olarak anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda ön-test değerleri ve son-test değerleri üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0.05). Grupların ön test- son test fark değerleri arasındaki karşılaştırmada ise AVPAG grubunun kontrol grubuna göre CMJ değerinin istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görülmüştür (p0.05). Sonuç: Sonuç olarak alt ve üst ekstremite için yapılan pliometrik antrenmanlar 50m ve 400m serbest yüzme performansını, sıçrama performansını arttırır. Bu bağlamda yüzücülere ek olarak uygulanan kara antrenmanlarında alt ve üst ekstremite pliometrik antrenman yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of our study is to examine the effect of lower extremity and upper extremity plyometric training on 50m and 400m swimming performance in swimmers in the 10-14 age groups. Materials and Methods: Our study consists of 30 competitive swimmers who have at least 3 years of swimming history. There are three groups in the study: the upper body plyometric training group (UVPAG, n=10), the lower body plyometric training group (AVPAG, n=10), two experimental groups, and the control group (KOG, n=10). In addition to 6 swimming and 2 land training sessions per week, the experimental groups performed the determined plyometric training program 2 days a week for 8 weeks. Height and weight measurement, 50m and 400m free swimming performance test, vertical jump test (CMJ), standing long jump (DUA) test and medicine ball throwing (STF) test were performed for all groups at the beginning and end of the 8-week period in accordance with the pre-posttest protocol has been applied. In the analysis of the data, the significance level was accepted as 0.05 as the evaluation criterion. Results: In our study, pre-test values and post-test values did not show a statistically significant difference between the three groups (p>0.05). In the comparison between the pretest-posttest difference values of the groups, it was seen that the CMJ value of the AVPAG group was statistically higher than the control group (p0.05). Conclusion: As a result, plyometric training for the lower and upper extremities increases 50m and 400m free swimming performance and jumping performance. In this context, it is recommended for swimmers to do lower and upper extremity plyometric training in addition to land training.