Beden eğitimi ve spor derslerinde yapılan akran destekli öğretimin hafif düzeyde zihin yetersizliği olan öğrenciler ve akranları üzerindeki etkileri
The effects of peer assisted teaching in physical education and sports lessons on students with mild intellectual disabilities and their peers
  1. Tez No: 895731
  2. Yazar: SEDA SERT GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akran Destekli Eğitim, Beceri, Beden Eğitimi, Zihin Yetersizliği, Intellectual Disability, Peer-supported Education, Physical Education, Skill
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada, beden eğitimi ve spor derslerinde yapılan akran destekli öğretimin hafif düzeyde zihin yetersizliği olan öğrenciler ve akranları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırmalardan olgubilim (fenomenoloji) araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini kaynaştırma eğitimi uygulanan ortaokullarda eğitim alan hafif düzey zihin yetersizliği bulunan öğrenciler (n= 4, 10-15 yaş arası), akran öğrenciler (n= 4, 10-14 yaş arası) ve derslerini yürüten beden eğitimi ve spor öğretmenleri (n= 4, 32-46 yaş arası) olmak üzere toplam 12 birey oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen sosyo-demografik özellikler- tanılayıcı bilgi formu, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve saha notları kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular beden eğitimi ve spor derslerinde yapılan 8 haftalık akran destekli öğretimin, zihin yetersizliği olan öğrencilerin motor beceri, iletişim ve iş birliği gibi gelişim alanlarını desteklediğini göstermektedir. Ayrıca yapılan uygulama akran desteği veren öğrencilerin sosyal kabul seviyelerinde artış sağlamıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin de akran destekli öğretim uygulama becerilerinde ve farkındalık sevilerinde artış sağlamış ve mesleki yeterliliklerinde olumlu katkı yaratmıştır. Araştırma sonuçlarına göre akran destekli yapılan öğretimin tüm katılımcılar üzerine olumlu etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to investigate the effects of peer-assisted teaching in physical education and sports classes on students with mild intellectual disabilities and their peers. The research employed a qualitative research design known as phenomenology. The sample of the study consisted of a total of 12 individuals, including students with mild intellectual disabilities receiving inclusive education in middle schools (n= 4, aged 10-15), peer students (n= 4, aged 10-14), and physical education and sport teachers conducting their classes (n= 4, aged 32-46). Data were collected using a socio-demographic characteristics-descriptive information form developed by the researcher, a semi-structured interview form, and field notes. Content analysis was utilized for data analysis. The findings indicate that the 8-week peer-assisted instruction in physical education classes supports the development areas of students with intellectual disabilities such as motor skills, communication, and collaboration. Additionally, the implemented intervention led to an increase in social acceptance levels among students providing peer support. Physical education and sport teachers also experienced an increase in their skills and awareness levels in implementing peer-assisted instruction, contributing positively to their professional competencies. According to the research results, it can be concluded that peer-assisted instruction has positive effects on all participants.