Öğretmen adaylarının görsel sanatlar dersinde sosyal medyanın portfolyo olarak kullanımı hakkındaki görüşleri
Teacher candidates' opinions about the use of social media as a portfolio in visual arts lesson
  1. Tez No: 895818
  2. Yazar: ESİN KENDİRLİ ALİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Eğitimi, Portfolyo, Sosyal Medya, Visual Arts Education, Portfolio, Social Media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde eğitim faaliyetlerinin gelişimi, değerlendirme sürecinin eğitim süreçlerinden bağımsız olmamasını sağlamış ve değerlendirme yöntemlerinin süreci yansıtması ve eğitim sürecinin bir parçası olması gerektiği vurgulanmıştır. Görsel sanatlar eğitiminde ölçme ve değerlendirme uygulamalarına bakıldığında öğrencinin daha çok oluşturulan ürünler (sonuçlar) üzerinden değerlendirildiği görülmektedir. Sanat eseri üretmek görsel sanatlar eğitiminin en önemli amaçlarından biridir. Ancak sanat eğitiminin amaçları ve bu süreçte ulaşılan değerler uygulamalı araştırmaların gölgesinde bırakılmamalıdır. Bu bağlamda, sınırlılıklara bir alternatif, öğrencinin süreçteki gelişimini yansıtan performansa dayalı bir yaklaşım olan portfolyolar olabilmektedir. Ayrıca yine teknolojideki değişim ve gelişimle birlikte özellikle daha genç kuşaktan oluşan öğrencilerin yaşamlarına sosyal medya araçları entegre olmuştur. Kullanılan birçok sosyal medya aracı, kişinin yaşamını ve faaliyetlerini yansıttığı gibi aynı zamanda görüşlerini ve kendi ortaya koyduğu ürünlerini de yansıtabildiği bir alan hâline gelmiştir. Bu çalışmada öğretmen adaylarının sosyal medyanın portfolyo olarak kullanımı hakkındaki görüşlerini ortaya koymak ve araştırmadan elde edilen bulguların görsel sanatlarda öğrenme ve öğretme süreçlerindeki çeşitli uygulamalarda yeni fikirler için yol göstermesi ve teşvik edici olması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Öğretmenliği 1.,2.,3. ve 4. Sınıfta öğrenim gören 20 öğretmen adayı ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler nitel değerlendirmeye tabii tutulmuş ve değerlendirmeler sonucunda, öğretmen adaylarının en fazla kullandıkları sosyal medya aracının Instagram olduğu ve bu aracın sanat eserlerini sundukları bir portfolyo görevi gördüğü belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının sosyal medya kullanım amaçları arasında çoğunlukla alanlarına yönelik paylaşımlarda bulunmak, fiziken erişilemeyen sanatçı ve sanat eserlerine ulaşım sağlamak, kendi sanat eserlerinin satışını sağlamak olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının sosyal medyanın portfolyo olarak kullanılması hakkında genel olarak pozitif görüşlere sahip oldukları ve sosyal medyanın bilinçli kullanımının kendilerini pek çok anlamda geliştirdiğini bildirdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the development of educational activities has ensured that the evaluation process is not separate from educational processes, and it has been emphasized that evaluation methods should reflect and be part of the education process. When measurement and evaluation practices in visual arts education are examined, it is discovered that students are primarily evaluated based on their products (results). One of the primary objectives of visual arts education is to create works of art. However, applied research should not take precedence over the goals of art education and the values gained through this process. Portfolios, a performance-based approach that reflects the student's development throughout the process, can serve as an alternative to these limitations in this context. Furthermore, as technology has evolved, social media tools have become more prevalent in the lives of students, particularly the younger generation. Many social media tools have evolved into spaces where people can reflect on their lives and activities, as well as their perspectives and products. The purpose of this study is to reveal pre-service teachers' perspectives on the use of social media as a portfolio, as well as to guide and encourage new ideas in various applications of visual arts learning and teaching processes. In accordance with this goal, the Department of Fine Arts Education Painting and Craft Education 1.,2.,3. conducted interviews with 20 pre-service teachers in the fourth and fourth grades. The interviews were evaluated qualitatively, and it was determined that Instagram was the most popular social media tool among pre-service teachers, serving as a portfolio in which they presented their works of art. It has been determined that the primary goals of teacher candidates' social media use are to share information about their fields, provide access to physically inaccessible artists and works of art, and sell their own works of art. Furthermore, it was discovered that pre-service teachers have generally positive attitudes toward the use of social media as a portfolio, and they reported that deliberate use of social media improved them in a variety of ways.