Bilişsel koçluğun İngilizce öğretmenlerinin öz-yeterlik gelişimine etkisi
The effect of cognitive coaching on the self-efficacy development of English teachers
- Tez No: 895822
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DAVUT GÖKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Koçluk Uygulamaları, Bilişsel Koçluk, Öz-yeterlik, Etkililik, Denetim, Mesleki Gelişim, Coaching Practices, Cognitive Coaching, Self-Efficacy, Effectiveness, Supervision, Professional Development
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Öğretmenlik gibi zorlu bir meslekte öğretmenler sürekli olarak pek çok görevi yerine getirmeye çalışmakla birlikte günümüzün hızla değişen dünyasında farklılaşan yeni görevler ve sorumluluklar da yüklenmektedirler. Bu açıdan öğretmenlerin günümüz eğitim sisteminde ortaya çıkan yeni sorumluluk alanları ve görevler kapsamında mesleki gelişimlerinin baskılama ve yargılamadan uzak, sınıf içi planlama ve eğitsel becerilerinin geliştirilmesine olanak tanıyan çağdaş denetim uygulamalarıyla desteklenmesi oldukça önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada, söz konusu çağdaş denetim uygulamalarından bilişsel koçluk yaklaşımına odaklanılmış ve bilişsel koçluk yaklaşımının İngilizce öğretmenlerinin öz-yeterlik algılarının gelişimine etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, on dört haftalık Bilişsel Koçluk eğitim programı hazırlanmış ve söz konusu eğitim programı çerçevesinde İngilizce öğretmenlerinin öz-yeterlik algılarının ve eğitsel becerilerinin artmasında bilişsel koçluk yaklaşımının işlevsel bir araç olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmıştır. Çalışmada uygulanan on dört haftalık Bilişsel koçluk eğitimi Göker (2017) tarafıdan geliştirilen ve genel olarak Schön (1983)'ün yansıtıcı uygulama ilkelerine ve Costa ve Garmston'un Bilişsel koçluk yaklaşımına dayanan bir eğitim programıdır. Bu araştırmanın evren ve örneklemini, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında Çanakkale ilinde yer alan Özel İstek 1915 Çanakkale Okullarında farklı kademelerde çalışan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 15 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcı öğretmenlere Eylül 2022 ve Aralık 2022 tarihleri arasında bilişsel koç ve araştırmacı tarafından on dört haftalık Bilişsel Koçluk eğitimi verilmiştir. Bu araştırma ön/son test tasarımına dayanan bir tek vaka çalışmadır ve araştırma yöntemi hem nitel hem nicel olup çalışmada iç içe geçmiş karma yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın veri tabanı, on dört haftalık Bilişsel koçluk eğitim sürecinde kullanılan nitel ve nicel veri toplama araçları ile elde edilen veriler aracılığıyla yapılandırılmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak Öğretmen Öz-Yeterlik Ölçeği (kısa form) ve Ders Sonrası Yansıtıcı Öz-Değerlendirme Ölçeği, öğretmenlerden alınan yansıtıcı günlükler, koçla yapılan bireysel görüşmelerin ses kayıtları, her bir öğretmenden eğitim öncesi ve sonrası alınan ders video kayıtları ve bilişsel koçluk eğitimi değerlendirme formu kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen bulgular, bilişsel koçluk eğitiminin öğretmenlerin eğitsel becerilerinin gelişiminde ve öz-yeterlik algılarının artmasında önemli etkisi olduğunu ve bu bağlamda bilişsel koçluk yaklaşımının işlevsel bir araç olarak kullanılabileceğine ilişkin sonuçları ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In a demanding profession like teaching, teachers are constantly trying to fulfill many duties, but also take on new duties and responsibilities that differ in today's rapidly changing world. In this respect, it has become very important to support the professional development of teachers within the scope of new areas of responsibility and duties that have emerged in today's education system, with contemporary supervision practices that are free from oppression and judgment, and allow the development of classroom planning and educational skills. This study focused on the cognitive coaching, one of the supervision practices question, and aimed to reveal the effect of cognitive coaching approach on the development of English teachers' self-efficacy perceptions. For this purpose, a fourteen-week Cogniitive Coaching training program was prepared and within this framework the training program, it was investigated whether the cognitive coaching approach could be uesd as a functional tool in increasing the self-efficacy perceptions and educational skills of English teachers. The fourteen-week Cognitive Coaching training applied in this study is a training program developed by Göker (2017) and generally based on the reflective practice principled of Schön and the Cognitive Coaching approach of Costa and Garmston. The population and sample of this research consists of fifteen English teachers working at different levels at Private İstek 1915 Çanakkale Schools in Çanakale in the 2022-2023 academic year and participating in the study voluntarily. The teachers were given fourteen-week Cognitive Coaching training by a cognitive coach and the researcher between September 2022 and December 2022. This research is a single case study based on a pre/post design and the research method is both qualitative and quantitative and embedded mixed method was used in the study. The database of the study was structured through data obtained through quailitative and quantitative data collection tools used during the fourteen-week Cognitive Coaching training process. The data collection tools in the study were Teacher Self-Efficacy Scale (short for) and Self-Assessmnet Scale for Post-Lesson Reflection, reflective diaries received from teachers, audio recordings of individual interviews held by the coach, researcher and teacher, sample lesson video records taken from each tecaher before and after the training and cognitive coaching training evaluation form were used. The findings obtained at the end of the research reveal that cognitive coaching training has a significant impact on the development of teachers' educational skills and increasing their seld-efficacy perceptions and in this context, it reveals the results that the cognitive coaching approach can be used as a functional tool.