Süperomedial pediküllü meme küçültme ameliyatında tümesan kullanımının ameliyat sonrası hemoglobin değerleri üzerine etkisi: Retrospektif çalışma
The effect of tumescent use on hemoglobin values in superomedial pediculed breast reduction surgery: A retrospectif study
  1. Tez No: 626512
  2. Yazar: DENİZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HEVAL SELMAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: meme küçültme, süperomedial pedikül, tümesan, breast reduction, superomedial pedicle, tumescent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada, süperomedial pedikül ile meme küçültme ameliyatı yapılan hastaların turnike altında tümesan infiltrasyonunun, kanama miktarı üzerine anlamlı etkisi olup olmadığının literatüre katkı sağlamasını hedeflendi. Gereç ve Yöntem: 01.01.2018-01.07.2019 tarihleri arasında wise pattern ile süperomedial pediküllü olacak şekilde planlamış ve küçültme mamoplastisi yapılmış 64 hastanın bilgileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların 42 kadarında 200 cc tümesan kullanılmış, 22 kadarı ise tümesansız ameliyat edilmiş olarak gözlendi. Anestezi hazırlık işlemleri doğrultusunda istenmiş olan tam kan sayımları sonuçlarından hemoglobin (Hgb), hematokrit (Hct) ve platelet (Plt) sayısal değerleri not edildi. Ameliyat sonrası ilk 3 saat içerisinde alınan tam kan sayımı örneklerinden aynı değerler ayrıca not edildi. Ameliyat öncesi dönemde bakılan hemoglobin değerleri Grup-1'de 12,87 iken, Grup-2'de 13,11'di. Benzer şekilde Grup-1'deki hastaların hematoktrit değerleri ortalama 39,13, Grup-2'deki hastaların ise 39,78'dir. Ameliyat öncesi platelet değerleri Grup-1'de 294.095,24, Grup-2'de 298.136,36 olarak raporlanmış. Ameliyat sonrası dönemde Grup-1 deki hastaların hemoglobin değerleri ortalama 11,27, hematokrit değerleri ortalama 34,52 ve platelet sayıları ortalama 268.261,90 olarak kaydedilmiş. Grup-2'deki hastalar için ise hemoglobin değerleri ortalama 10,90, hematokrit değerleri ortalama 33,51 ve platelet değerleri ortalama 257.454,55 olarak saptanmış. Grup-1'de ortalama hemoglobin düşüşü ile Grup-2'deki hemoglobin düşüşü karşılaştırıldığında p değeri 0,012 olarak saptandı. Benzer yöntemle hematokrit farkı p değeri 0,02; platelet için i ise 0,1 olarak hesaplandı. Bulgular: Grup-1'de ortalama hemoglobin düşüşü ile Grup-2'deki hemogram düşüşü karşılaştırıldığında p değeri 0,012 olarak saptandı. Benzer yöntemle hematokrik farkı p değeri 0,02; platelet için ise 0,1 olarak hesaplandı. Sonuç: Meme küçültme ameliyatlarında ılımlı derecede kanama meydana gelmektedir. Kanama miktarının azaltılması hastanın erken mobilize olmasına, daha erken taburcu olmasına ve sosyal hayatına daha hızlı dönmesine olanak sağlar. Tümesan kullanımı, uygulaması kolay, ameliyatta kan kaybını anlamlı derecede azaltan ucuz, etkili ve güvenli bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to contribute to the literature whether tumescent infiltration under tourniquet had a significant effect on the amount of bleeding in patients undergoing breast reduction surgery with superomedial pedicle. Materials and Methods: Data of 64 patients who underwent reduction mammoplasty with Wise patterned superomedial pedicle between 01.01.2018-01.07.2019 were analyzed retrospectively. 42 of them were operated with 100 cc tumescent infiltration into both breasts. For other 22, tumescent solution was not used. Hemoglobin (Hgb), hematocrit (Hct) and platelet (Plt) values were noted from the results of whole blood counts required for anesthesia preparation procedures before the surgery. The same values taken within the first 3 hours postoperatively were also noted. Preoperative hemoglobin levels were 12.87 in Group-1 and 13.11 in Group-2. Similarly, the hematocrit values of the patients in Group-1 were 39.13 and 39.78 in Group-2. Preoperative platelet values were reported to be 294.095.24 in Group-1 and 298.136.36 in Group-2. In the postoperative period, the mean hemoglobin values of the patients in Group-1 were 11.27, the mean hematocrit values were 34.52 and the platelet count was 268.261.90. The mean hemoglobin values of the patients in Group-2 were 10.90, the mean hematocrit values were 33.51 and the platelet values were 257.454.55. Results: When the mean hemoglobin decrease in Group-1 was compared with the decrease in hemoglobin in Group-2, p value was found to be 0.012. Similarly, hematocrit difference p value was 0.02; and 0.1 for the platelet. Conclusion: Moderate bleeding occurs during breast reduction operations. Reducing the amount of bleeding allows the patient to mobilize early, be discharged earlier, and return to social life more quickly. Tumulus is an easy to use, inexpensive, effective and safe method that significantly reduces blood loss during surgery.