Takvim-i Vekayi'nin sistematik indeksi (1850-1854)
Systematic index of Takvim-i Vekayi (1850-1854)
- Tez No: 896141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL BABANINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İlk gazete, Takvîm-i Vekâyi, 19. yy, Osmanlı'da gazeteler, First newspaper, Takvîm-i Vekâyi, 19. century, newspapers in the Ottoman Empire
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 434
Özet
Dünya tarihini araştırmanın en objektif yollarından biri de süreli yayınlar olan gazeteleri incelemektir. Bu konuda gazeteler bizlere dönemin bilgilerini en doğru şekilde yansıtabilen önemli kaynakların başında gelir. Araştırmamıza konu olan Takvîm-i Vekâyi gazetesi de Osmanlı tarihini aydınlatmamız açısında gerekli detaylı içerikleri barındırmaktadır. Takvîm-i Vekâyi gazetesi 19. Yüzyılda Osmanlı devletinin gerek resmi haber kaynaklarını gerekse sosyal haberleri barındıran önemli bir yayın organıdır. 1 Kasım 1831 yılında çıkarılmaya başlanan Osmanlı devletinin ilk resmî gazetesi Takvîm-i Vekâyi, ilerleyen dönemlerde haber tiplerinde değişiklik olmasına ve durdurulmalara rağmen yayın hayatını 20. Yüzyılın ilk çeyreğine kadar devam ettirecektir. II. Abdülhamid döneminde süreç içerisinde ara verilmiştir. Gazetenin içeriğinde; yabancı ülkelerin haberleri, yerel haberler, resmi ve sosyal olaylar, duyurular, hanedan içi birçok konu, toplumsal anlamda sosyokültürel konular, ticari işler gerek resmi gerekse gayri resmi olaylar, ceza kanunları, tayinler, atamalar, sürgünler gibi birçok konuyu barındırır. Çalışmamızda bulunan haber konuları, tarih, sayı, sayfa gibi detaylı içerikleriyle aktarılmış olup özetlenmiş şekilde yeni akademik çalışmalara vesile olması açısında özenle hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
HISTORY Department Thesis Advisor: Assoc. Do. Dr. Yuksel BABANINOGLU June, 2024, 441 Pages One of the most objective ways to research world history is to examine newspapers, which are periodicals. In this regard, newspapers are one of the most important sources that can reflect the information of the period in the most accurate way. Takvîm-i Vekâyi newspaper, which is the subject of our research, also contains the detailed content necessary to shed light on the Ottoman history. Takvîm-i Vekâyi newspaper, 19th century. It is an important publication organ that contains both official news sources and social news of the Ottoman Empire in the 19th century. Takvîm-i Vekâyi, the first official newspaper of the Ottoman Empire, which started to be published on 1 November 1831, continued its publication life in the 20th century, despite changes in news types and suspensions in the following periods. It will continue until the first quarter of the century. II. There was a break in the process during the reign of Abdulhamid. The content of the newspaper; Many topics such as news of foreign countries, local news, official and social events, announcements, many issues within the dynasty, socio-cultural issues in the social sense, commercial affairs, both official and unofficial events, criminal laws, appointments, exiles, etc. contains within. The news topics in our study have been conveyed with detailed content such as date, issue, page, and have been carefully prepared in a summarized in a manner to facilitate new academic studies.