Kamu yönetiminde yapay zeka stratejileri ve uygulamaları: Türkiye ve Singapur karşılaştırması
Artificial intelligence strategies and applications in public administration: A comparison of Türkiye and Singapore
- Tez No: 896187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET SALAHADDİN GEZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Artificial Intelligence, National Artificial Intelligence Strategy, Public Administration, Singapore, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Yapay zeka, geniş çaplı sosyal, davranışsal, çevrimiçi ve çevrimdışı otomasyonlarla yalnızca insan yaşamını organize etmekle kalmamış aynı zamanda, dijital teknolojilerin gelişmesiyle kamusal alanı etkilemiş ve politik süreçlere yön vermiştir. Yapay zekanın benimsenmesi, kurumların stratejik yönetimini kolaylaştırırken, entegrasyonu yapısal katılık, yenilik ve çeviklik ihtiyacı arasındaki dengeyi sağlamıştır. Kamusal hizmetlerde karşılaşılan sorunların otomasyon ve bilgisayar sistemleri aracılığıyla çözülmesi, hizmetlerde verimlilik, hızı ve vatandaş memnuniyetini artırmıştır. Küresel bağlamda sürdürülebilir kalkınmayı sağlama amacı güden ülkeler, teknolojinin olumsuz etlerinden kaçınarak kurumlar arası koordinasyonu güçlendirmek ve çevresel performansı artırmak için yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmaktadır. Yapay zeka teknolojilerinin izlenebilirlik, hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkelerine uygun olarak kullanılmasıyla gelişmiş analitik ve tahmin yetenekleri sayesinde bilinçli karar alma süreçleri teşvik edilmektedir. Bu bağlamda birçok ülke“Ulusal Yapay Zeka Stratejileri”yayınlamıştır. Hazırlanmış olan bu çalışmada, Türkiye ve Singapur'un yayınladığı stratejik belgeler değerlendirilerek, iki ülkenin yapay zeka konusundaki tutumları karşılaştırılmalı olarak ele alınmıştır. Türkiye,“Milli Teknoloji Hamlesi”doğrultusunda yapay zeka teknolojilerine öncelik vermiş; Singapur ise“Akıllı Ulus”yaratma hedefiyle bu alandaki gelişmelere odaklanmıştır. Türkiye, 2021 yılında ilk ve tek strateji belgesini yayınlayarak, millî teknolojik hamleleri desteklemiş, akademik yayınlarda yapay zekaya öncelik tanımış ve devlet ile özel sektör işbirliğinde projeler yürütmüştür. Singapur ise yapay zeka alanında dünya lideri bir ülke olarak, ilki 2019 ve ikinci 2023 yıllarında olmak üzere iki stratejik belge yayınlamıştır. Her iki belgede de“Akıllı Şehirler”yaratma ve ülkede gelişmiş bir yapay zeka kültürü oluşturma hedeflerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Artificial intelligence has not only organized human life with extensive social, behavioral, online and offline automations, but also affected the public sphere and guided political processes with the development of digital technologies. While the adoption of artificial intelligence facilitated the strategic management of institutions, its integration provided the balance between the need for structural rigidity, innovation and agility. Solving the problems encountered in public services through automation and computer systems has increased efficiency, speed and citizen satisfaction in services. Countries aiming to ensure sustainable development in the global context are investing in artificial intelligence technologies to strengthen coordination between institutions and increase environmental performance by avoiding the negative effects of technology. With the use of artificial intelligence technologies in accordance with the principles of traceability, accountability and transparency, conscious decision-making processes are encouraged thanks to advanced analytical and predictive capabilities. In this context, many countries have published“National Artificial Intelligence Strategies”. In this prepared study, the strategic documents published by Turkey and Singapore were evaluated and the attitudes of the two countries on artificial intelligence were comparatively addressed. Turkey has prioritized artificial intelligence technologies in line with the“National Technology Move”; Singapore, on the other hand, has focused on developments in this area with the aim of creating a“Smart Nation”. Turkey has supported national technological initiatives by publishing its first and only strategy document in 2021, prioritized artificial intelligence in academic publications, and carried out projects in cooperation with the state and private sector. Singapore, as a world leader in the field of artificial intelligence, has published two strategic documents, the first in 2019 and the second in 2023. Both documents emphasize the goals of creating“Smart Cities”and establishing an advanced artificial intelligence culture in the country.