Otolog kök hücre nakli yapılan multipl myelom hastalarında prognoza etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting prognosis in multiple myeloma patients undergoing autologous stem cell transplantation
- Tez No: 896233
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multipl Miyelom, Otolog Kök Hücre Nakli, Hematoloji, Multiple Myeloma, Autologous Stem Cell Transplantation, Hematology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmada otolog kök hücre nakli yapılan multipl myelom hastalarının tanı anı ve takiplerindeki laboratuvar tetkikleri, radyolojik bulguları, kemik iliği özellikleri, aldıkları tedavileri ve sağkalım sürelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya; Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi 26.10.2023 tarih ve 53 karar sıra numaralı etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Çalışma retrospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya toplamda 120 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 43'ü (%35,8) kadın, 77'si (%64,2) erkek idi. Hastaların tanı yaşı ortalaması 55,03 ± 9,23, nakil yaşı ise ortalama 56,37 ± 9,19 yıl idi. Hastaların %68,3'ünin Evre 1, %15'inin Evre 2 ve %16,7'sinin ise Evre 3 olduğu görülmektedir. Multipl miyelom tipleri arasında en yaygın olanı %25 ile IGG Kappa iken, bunu %20,8 ile Kappa Hafif Zincir ve %18,3 ile Lambda Hafif Zincir izlemektedir. Hastalıksız sağkalım süresi ortalama 27,08 ± 22,01 ay (Medyan: 20,5 ay) olarak belirlenmiştir. Genel sağkalım süresi ise ortalama 40,35 ± 21,23 ay (Medyan: 48 ay) olarak belirlenmiştir. Mobilizasyon rejimi olarak hastaların %59,2'sinde Siklofosfamid+GCSF kullanılırken, %40,8'inde sadece GCSF tercih edilmiştir. Nakil öncesi birinci sıra tedavi rejiminde en yaygın olarak %76,7 oranında VCD kullanılmıştır. Nakil öncesi yanıt değerlendirmede hastaların %68,3'ü çok iyi kısmi yanıt, %31,7'si ise kısmi yanıt olarak değerlendirilmiştir. Multivaryant analiz sonuçlarına göre, kullanılan nakil kök hücre sayısındaki her birimlik artış (OR: 0.662, p = 0.042), IGA düzeyindeki artış (OR: 1, p = 0.045), Ayrıca, diabetes mellitusun varlığı (OR: 0.283, p = 0.036) mortalite riski üzerinde anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmada, otolog kök hücre nakli yapılan multipl myelom hastalarında prognoza etki eden faktörler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bulgularımız, ISS Evre 3, yüksek IgA düzeyleri ve diabetes mellitus gibi faktörlerin bağımsız olarak mortalite riskini artırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aimed to investigate the diagnostic and follow-up laboratory tests, radiological findings, bone marrow characteristics, treatments received, and survival times of multiple myeloma patients who underwent autologous stem cell transplantation. Materials and Methods: This study began after receiving approval from the ethics committee on October 26, 2023, under decision number 53 at Erciyes University Faculty of Medicine in Kayseri. The study is a retrospective descriptive study. Results: A total of 120 patients were included in the study, with 43 (35.8%) women and 77 (64.2%) men. The average age at diagnosis was 55.03 ± 9.23 years, and the average age at transplantation was 56.37 ± 9.19 years. 68.3% of the patients were in Stage 1, 15% in Stage 2, and 16.7% in Stage 3. The most common type of multiple myeloma was IGG Kappa at 25%, followed by Kappa Light Chain at 20.8%, and Lambda Light Chain at 18.3%. The average disease-free survival time was 27.08 ± 22.01 months (Median: 20.5 months), and the overall survival time was 40.35 ± 21.23 months (Median: 48 months). The mobilization regimen consisted of Cyclophosphamide+GCSF in 59.2% of patients and only GCSF in 40.8%. The most common first-line treatment regimen prior to transplantation was VCD, used in 76.7% of patients. In the pre-transplant response assessment, 68.3% of patients were evaluated as having a very good partial response, and 31.7% as a partial response. Multivariate analysis results indicated that each unit increase in the number of transplant stem cells used (OR: 0.662, p = 0.042), an increase in IgA levels (OR: 1, p = 0.045), and the presence of diabetes mellitus (OR: 0.283, p = 0.036) significantly affected mortality risk. Conclusions: This study detailed the factors affecting prognosis in multiple myeloma patients undergoing autologous stem cell transplantation. Our findings indicate that factors such as Stage 3 ISS, high IgA levels, and diabetes mellitus independently increase mortality risk.