Farklı viskoziteye sahip akıcı kompozit materyallerindentin-dentin mikrogerilme bağlanma dayanımına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of flowable composite materials with different viscosities on dentin-dentin microtensile bond strength
  1. Tez No: 896313
  2. Yazar: SENA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akıcı kompozit, dentin-dentin, mikrogerilme, reataçman, Flowable composite, dentin-dentin, microtensile bond strength, reattachment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Kırık diş parçasının yapıştırıldığı reataçman tekniğinde estetik ve mekanik özelliklerinden dolayı akıcı kompozit materyaller tercih edilmektedir. Çalışmamızda dentin yüzeyinin ortofosforik asit ile pürüzlendirilmesi ve farklı viskoziteye sahip akıcı kompozit materyal uygulamalarının dentin-dentin mikrogerilme bağlanma değeri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmamız Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı ve Araştırma Geliştirme laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmamızda çürüksüz 27 adet insan 3. büyük azı dişi kullanılmıştır. Dişler bağlayıcı ajan uygulaması bakımından ortofosforik asit ardından bond uygulaması ve yalnızca bond uygulaması olarak randomize şekilde iki gruba ayrılmıştır. Takiben her iki grup da akıcı kompozit viskozitesi bakımından (düşük, orta ve yüksek) üç alt gruba ayrılmıştır. Akıcı kompozit kullanılarak iki diş dentin dokularından birbirine yapıştırılmıştır. Isomet cihazı kullanılarak elde edilen dentin çubuklarına mikrogerilme testi uygulanmış, sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Dentin yüzeyine ortofosforik asit uygulamasının dentin-dentin mikrogerilme bağlanma dayanım kuvvetlerini arttırdığı tespit edilmiştir (p=0.006). Akıcı kompozitlerin farklı viskozitelerinin dentin-dentin mikrogerilme bağlanma dayanım kuvvetlerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0.741). Sonuç: Travma sonrası kırılan parçanın dişe yapıştırılması sürecinde dentin yüzeylerinin asitlenmesi bağlanma dayanımını arttırırken kullanılan akıcı kompozitin farklı viskoziteleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Reataçman tedavisinde kırık parçaların yapıştırılmasından önce asit uygulaması tedavinin başarısını olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In the reattachment technique for fractured tooth fragments, flowable composite materials are preferred due to their aesthetic and mechanical properties. This study aims to evaluate the effects of dentin surface conditioning with phosphoric acid and the application of flowable composite materials with different viscosities on the dentindentin microtensile bond strength. Materials and Methods: The study was conducted at the Pedodontics Department and Research and Development Laboratory of Atatürk University Faculty of Dentistry. A total of 27 human non-carious third molar teeth were used. The teeth were randomly divided into two groups based on the application of the bonding agent: one group received phosphoric acid etching followed by bonding application, and the other group received only the bonding application. Subsequently, each group was further subdivided into three subgroups according to the viscosity of the flowable composite (low, medium, and high). Two dentin blocks from different teeth were bonded together using the flowable composite, and microtensile bond strength tests were performed on the dentin sticks obtained using an Isomet device. The results were statistically analyzed. Results: The application of phosphoric acid to the dentin surface significantly increased the dentin-dentin microtensile bond strength (p=0.006). However, the effect of different viscosities of the flowable composites on the dentin-dentin microtensile bond strength was not statistically significant (p=0.741). Conclusion: While acid etching of the dentin surfaces during the reattachment process of fractured tooth fragments enhances the bond strength, there is no significant difference in bond strength among flowable composites with different viscosities. It is suggested that the application of phosphoric acid before reattachment may positively influence the success of the reattachment procedure.