Periodontitisli hastalarda gebelik ile ilişkili plazma protein-a ve interlökin-6 gen polimorfizmlerinin analizi
Analysis of pregnancy-associated plasma protein-a and interleukin-6 gene polymorphisms in patients with periodontitis
  1. Tez No: 896396
  2. Yazar: BERRA ÇELENK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KURU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Genetik, Dentistry, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik ile ilişkili plazma protein-A, interlökin-6, periodontitis, polimorfizm, Pregnancy-Associated Plasma Protein-A, interleukin-6, periodontitis, polymorphism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; periodontitis hastalığına sahip ve periodontal sağlıklı bireylerde gebelik ile ilişkili plazma protein-A (GİPP-A) ve interlökin-6 (IL-6) polimorfizmlerinin dağılımının ve hastalık gelişimine olan yatkınlığın değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 114 periodontal sağlıklı (S grubu), 112 periodontitisli (P grubu) olmak üzere toplamda sistemik olarak sağlıklı 226 birey dahil edildi. Tüm periodontal klinik parametreler ve demografik veriler kaydedildi. Genomik deoksiribonükleik asit (DNA) molekülü periferik kandan elde edildi. IL-6 rs1800795 ve GİPP-A rs7020782 polimorfizmlerine ait genotipler alel spesifik problar kullanılarak gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile belirlendi. Bulgular: IL-6 rs1800795 ve GİPP-A rs7020782 polimorfizmlerinin genotip ve alel dağılımları gruplar arasında benzerdi (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda, IL-6 rs1800795 ve GİPP-A rs7020782 polimorfizmleri ile periodontitis arasında bir ilişki bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the distribution of pregnancy-associated plasma protein-A (PAPP-A) and interleukin-6 (IL-6) polymorphisms and assess susceptibility to disease development in individuals with periodontitis and those with periodontal health. Materials and Methods: A total of 226 individuals, consisted of 114 periodontally healthy (H group) and 112 periodontitis patients (P group), were included in our study. All periodontal clinical parameters and demographic data were recorded. Genomic deoxyribonucleic acid (DNA) molecules were obtained from peripheral blood. Genotypes for IL-6 rs1800795 and PAPP-A rs7020782 polymorphisms were determined using real-time polymerase chain reaction with allele-specific probes. Results: The genotypic or allelic distributions of IL-6 and PAPP-A polymorphisms were smilar among groups (p>0.05). Conclusion: This study found no association between IL-6 rs1800795 and PAPP-A rs7020782 polymorphisms and periodontitis in the studied population.