Kalp ve damar cerrahlarının malpraktisten kaynaklanan hukuki sorumlulukları
Legal responsibilities of cardiovascular surgeons arising from malpractice
  1. Tez No: 896532
  2. Yazar: ÖZGÜR ALTINBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN EMRE ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp ve damar cerrahisi, sağlık hukuku, sorumluluk, tıbbi malpraktis, Cardiovascular surgery, health law, responsibility, medical malpractice
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışması, kalp ve damar cerrahisinin uygulama alanlarının ve söz konusu kliniklerdeki tıbbi müdahalelerin teşhis, tedavi ve takip aşamalarında karşılaşılabilecek tıbbi uygulama hatalarının incelenmesini içerir. Tez çalışmasının amacı kalp ve damar cerrahisi alanında çalışan sağlık personelinin standardize tıbbi uygulamayı yapmaması veya yanlış yapması durumlarında meydana gelebilecek zararlara karşı bilgi düzeyini arttırmaktır. Mesleki bilgi, beceri ve özen eksikliği sonucu görülebilecek durumlarla ilgili farkındalık oluşturarak çözüm sürecine katkıda bulunmak ve hastaya tedavi verilmemesi veya yanlış tedavi verilmesi ile oluşan zararlarda karşılaşılabilecek hukuki süreçler ile ilgili bilgi vermek, tıbbi hatalarda sağlık personeli ile ilişkili hataları incelemektir. Çalışmada kalp ve damar cerrahisi ile ilgili olan veya olabilecek Yargıtay kararlarına da yer verilmiş olup bu alandaki dava konuları hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanmıştır. Çalışmada verilen tıbbi malpraktis ve komplikasyon ile ilgili hukuki bilgiler günlük tıp pratiğinde karşılaşılabilecek klinik durumlarla ilişkilendirilerek konun somutlaştırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study includes the examination of the application areas of cardiovascular surgery and the medical malpractice that may be encountered in the diagnosis, treatment and follow-up stages of medical interventions in these clinics. The aim of the thesis study is to increase the knowledge level of healthcare personnel working in the field of cardiovascular surgery against the harm that may occur if they do not perform standardized medical practice or make mistakes. To contribute to the solution process by creating awareness about the situations that may occur as a result of lack of professional knowledge, skills and care, to provide information about the legal processes that may be encountered in cases of harm caused by not giving treatment to the patient or giving the wrong treatment, and to examine the errors related to healthcare personnel in medical errors. The study also includes the decisions taken by the Supreme Court regarding cardiovascular surgery and aims to provide information about the litigation issues in this field. The aim of the study is to concretize the subject by associating the legal information regarding medical malpractice and complications with clinical situations that may be encountered in daily medical practice.