Psikotik belirtisi olan ve olmayan bipolar bozuklukhastalarının nörokognisyon ve nörogörüntülemeyönünden karşılaştırılması: şizofreni hastaları ilekontrollü bir çalışma
The comparison of neurocognition and neuroimaging in bipolar disorder patients with and without psychotic symptoms: A controlled study with schizophrenia patients
- Tez No: 896601
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Şizofreni, Schneiderian İlk Sıra Belirtiler, Nörogörüntüleme, Nörokognisyon, Bipolar Disorder, Schizophrenia, Schneiderian First-Rank Symptoms, Neuroimaging, Neurocognition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı bir süreklilik olarak kabul edilen Sch ve BB'nin nörogelişimsel kökenleri açısından beyindeki nörofizyopatolojilerini anlamak ve İSS'yi dikkate alarak beyindeki gelişimsel farklılıklarını ortaya koymaktır. Yöntem: Araştırma grubunu DSM-5 ölçütlerine göre remisyonda psikotik bulgulu BB (P-BB) tanısını karşılayan hastalar oluşturmuştur. Kontrol grubu olarak remisyonda Sch ve psikotik bulgulu olmayan BB (NP-BB) hastaları alınmıştır. BB hastalarının duygudurum belirtileri HAM-D-17, YMDÖ; Sch hastalarının psikotik belirtileri Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeğiyle değerlendirilmiştir. Nörobilişsel test bataryası olarak WAIS Sayı Sembol ve Sayı Dizisi Testleri, Stroop Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Sürekli Performans Testi (CPT), İz Sürme Testi (İST), Rey İşitsel Sözel Bellek Süreçleri Testi, Yüzde Dışa Vuran Duyguların Tanınması, Ayırt Edilmesi Testleri ve WAİS-R Sözcük Dağarcığı Alt Testi uygulanmıştır. Tüm katılımcıların T1 ağırlıklı volümetrik manyetik rezonans görüntüleri 1.5 Tesla GE Signa HD xt cihazda MCBÜ Radyoloji departmanında çekilmiştir. Yapısal görüntüleme analizleri vol2Brain yazılımıyla yapılmıştır. İstatistiksel analizler R istatistik program paketi Jamovi yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Gruplar sosyodemografik veriler açısından karşılaştırıldığında yaş dışında aralarında anlamlı farklılık saptanmamıştır. 'İST A Tamamlama Süresi' Sch grubunda NP-BB grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha uzun bulunmuştur. 'İST B Tamamlama Süresi' Sch grubunda P-BB grubuna kıyasla anlamlı şekilde uzun bulunmuştur. 'Rey 1-5 Toplam Çağırma' ve 'Rey 6 Çağırma' puanları açısından Sch grubu, NP-BB grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha az kelime sayabilmiştir. CPT 'Doğru Engelleme' ve 'Engelleme İsabet Oranı' puanları açısından P-BB grubu Sch grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek puan almıştır. 'Comission Hatası' puanları incelendiğinde Sch grubu P-BB'ye kıyasla anlamlı olarak daha fazla hata yapmıştır. Beyin yapılarının hacimlerine bakıldığında; P-BB grubunun anterior insula total, sağ anterior insula, vermis total, cerebellar vermal lobüller I-V ve VIII-X hacimleri ve oksipital pol total hacimleri, Sch grubuna kıyasla anlamlı olarak büyük bulunmuştur. Sağ parietal operculum hacimleri; NP-BB grubunda P-BB grubundan istatistiksel anlamlı olarak daha geniş saptanmıştır. Anlamlı bulunan parametreler, karıştırıcı faktörler olarak kabul edilen hasta yaşı, hastalık süresi, yatış sayısı ve EKT öyküsü açısından multinominal lojistik regresyon analizine sokulmuştur. Analiz sonrasında; İST A, Rey 1-5 Toplam Çağırma, Rey 6 Çağırma testleri ve hacim olarak Vermis Total, Occipital Pol Total Kalınlık, Cerebellar Vermal Lobüller VIII-X, Anterior İnsula Total, Sağ Anterior İnsula ve Sağ Parietal Operculum bölge parametreleri anlamlılıklarını korumaya devam etmişlerdir. Sonuçlar: İSS'nin Sch ve BB arasındaki ayrımı yapmada yeterince etkili olmadığını ve bulgularımızın daha çok bu iki bozukluğun nörobiyolojik farklılıklarını vurguladığını ortaya koymaktadır. Bu durum, Sch ve BB'nin nörogelişimsel süreçlerinin, İSS'den bağımsız olarak, farklı yollar izlediğini göstermektedir. İSS'nin bu iki bozukluk arasındaki ayrımı yapmadaki sınırlı rolü, Sch ve BB'nin daha geniş bir psikotik spektrum içinde yer aldığı hipotezini desteklemektedir. Sonuç olarak bu çalışma, Sch ve BB arasındaki nörobiyolojik farklılıkları anlamada literatüre önemli katkılar sunmakta ve gelecekteki araştırmalar için sağlam bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the neurophysiopathology of schizophrenia (Sch) and bipolar disorder (BD), which are considered to exist on a continuum in terms of their neurodevelopmental origins. It seeks to reveal developmental differences in the brain while considering the role of the central nervous system (CNS). Materials and Methods: The research group included patients diagnosed with remitted bipolar disorder with psychotic features (P-BD) according to DSM-5 criteria. The control group consisted of remitted schizophrenia (Sch) patients and bipolar disorder patients without psychotic features (NP-BD). Mood symptoms in BD patients were assessed using the Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D-17) and the Young Mania Rating Scale (YMRS), while psychotic symptoms in Sch patients were evaluated using the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS). The neurocognitive test battery included the WAIS Digit Symbol and Digit Span Tests, Stroop Test, Wisconsin Card Sorting Test (WCST), Continuous Performance Test (CPT), Trail Making Test (TMT), Rey Auditory Verbal Learning Test, Facial Emotion Recognition and Discrimination Tests, and the WAIS-R Vocabulary Subtest. T1-weighted volumetric magnetic resonance images of all participants were acquired at the Radiology Department of Manisa Celal Bayar University (MCBU) using a 1.5 Tesla GE Signa HDxt device. Structural imaging analyses were conducted using the vol2Brain software. Statistical analyses were performed with the R statistical software package via the Jamovi platform. Results: 130 No significant differences were found between the groups in terms of sociodemographic data, except for age. The 'TMT A Completion Time' was significantly longer in the Sch group compared to the NP-BD group. The 'TMT B Completion Time' was significantly longer in the Sch group compared to the P-BD group. In terms of the 'Rey 1-5 Total Recall' and 'Rey 6 Recall' scores, the Sch group recalled significantly fewer words compared to the NP-BD group. The P-BD group scored significantly higher than the Sch group on the CPT 'Correct Rejections' and 'Hit Rate' scores. When 'Commission Errors' were examined, the Sch group made significantly more errors than the P-BD group. In terms of brain structure volumes, the P-BD group had significantly larger volumes in the total anterior insula, right anterior insula, total vermis, cerebellar vermal lobules I-V and VIII-X, and total occipital pole compared to the Sch group. The right parietal operculum volume was statistically significantly larger in the NP-BD group compared to the P-BD group. The parameters that were found to be significant were subjected to multinomial logistic regression analysis, considering confounding factors such as patient age, illness duration, number of hospitalizations, and history of electroconvulsive therapy (ECT). After the analysis, the significance of the TMT A, Rey 1-5 Total Recall, Rey 6 Recall tests, and the volumes of the total vermis, total occipital pole, cerebellar vermal lobules VIII-X, total anterior insula, right anterior insula, and right parietal operculum remained significant. Conclusion: Our findings suggest that the central nervous system (CNS) is not sufficiently effective in differentiating between schizophrenia (Sch) and bipolar disorder (BD). Instead, they highlight neurobiological differences between these two disorders, indicating that their neurodevelopmental processes follow distinct pathways, independent of the CNS. This supports the hypothesis that Sch and BD are part of a broader psychotic spectrum. In conclusion, this study makes a significant contribution to understanding the neurobiological differences between Sch and BD and provides a foundation for future research.