Tamamlayıcı ve integratif müdahalelerin erişkin yoğun bakım hastalarında ağrı ve deliryum yönetimi üzerindeki etkileri: sistematik derleme ve meta-analiz çalışması
Effects of complementary and integrative interventions on pain and delirium management in adult intensive care patients: A systematic review and meta-analysis study
- Tez No: 896951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ARIKAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, kritik hasta, tamamlayıcı müdahale, integratif müdahale, randomize kontrollü çalışma, yarı deneysel çalışma, Intensive care, critical patient, complementary intervention, integrative intervention, randomized controlled trial, quasi-experimental study
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ağrı ve deliryum yoğun bakım hastalarında oldukça sık karşılaşılan durumlardır. Yoğun bakım şartlarının günümüzde iyileşmiş olması mortalitenin düşmesine aynı zamanda yoğun bakımda kalış süresinin de uzamasına sebep olmaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) yatan birçok hasta tedavi için yapılan invaziv girişimlere ek olarak istirahat halinde bile ağrı hissetmektedir. Yoğun bakımda geçirilen bu süre zarfında hastalar hissettikleri ağrıya bağlı olarak, uyku sorunları yaşamaktadırlar. Dolayısıyla uykusuzluk da hastaların deliryum atakları geçirmelerine neden olmaktadır. Hastaların yoğun bakım sürecinde yaşadıkları ağrı ve deliryum hastaların tedaviye uyumlarını olumsuz etkileyip iyileşmede gecikmeye sebep olur. Bu nedenle yoğun bakım sürecinde hastaların ağrılarını azaltılmak ve deliryum atakları geçirmelerinin önüne geçebilmek amacıyla tamamlayıcı ve integratif yöntemlerin kullanılması önerilmektedir. Bu araştırmada tamamlayıcı ve integratif müdahalelerin yoğun bakım hastalarında ağrı ve deliryum yönetimi üzerindeki etkisini araştıran çalışmaların incelenmesi ve meta-analizinin yapılması amaçlanmaktadır. Verilerin Toplanması Bu sistematik derleme ve meta-analiz çalışmasına dahil edilecek çalışmalardan ilgili verileri elde etmek için veri kodlama formu oluşturulacaktır. Bu formda incelenen her araştırma için araştırmanın detaylı özellikleri kaydedilecektir. Verilerin Değerlendirilmesi Verilerin değerlendirilmesinde araştırmaya dahil edilecek çalışmaların özellikleri, tanımlayıcı istatistikler kullanılarak sunulacaktır. Comprehensive Meta-Analysis yazılımı, sü rüm 3.0 (Biostat Englewood, NJ) kullanılarak meta-analiz yapılacaktır. Ağrı şiddeti ve deliryum süresinin etki büyüklüğü vb gibi değerlendirmelerde standartlaştırılmış ortalama fark, ağrı ve deliryum insidansı gibi değerlendirmelerde odds ratio değerleri hesaplanacaktır. Bir alt grup analizi olarak, bireysel müdahaleler için sonuç değişkenleri için etki büyüklükleri hesaplanacaktır. Ek bir analiz olarak, istatistiksel olarak anlamlı bireysel müdahaleler arasındaki etki büyüklüğündeki farkı analiz etmek için varyansın meta-analizi kullanılacaktır. Çalışma kalitesinin ve tasarımının etki büyüklüğü entegrasyonu üzerindeki etkisini değerlendirmek için duyarlılık analizinden faydalanılacaktır. Huni grafiği ile çalışmalardaki yanlılık incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Pain and delirium are very common conditions in intensive care patients. The improvement of intensive care conditions today leads to a decrease in mortality and at the same time, the length of stay in the intensive care unit. Many patients in intensive care units (ICU) feel pain even at rest in addition to invasive interventions for treatment. During this time spent in the intensive care unit, patients experience sleep problems due to the pain they feel. Therefore, insomnia also causes patients to have delirium attacks. The pain and delirium experienced by the patients during the intensive care unit adversely affect their compliance with the treatment and cause a delay in recovery. For this reason, it is recommended to use complementary and integrative methods in order to reduce the pain of patients and prevent delirium attacks during the intensive care process. In this study, it is aimed to examine and meta-analyze studies investigating the effect of complementary and integrative interventions on pain and delirium management in intensive care patients. Data Collection A data coding form will be created to obtain relevant data from the studies to be included in this systematic review and meta-analysis study. Detailed characteristics of the research will be recorded for each study examined in this form. Evaluation of Data In the evaluation of the data, the characteristics of the studies to be included in the research will be presented using descriptive statistics. Comprehensive Meta-Analysis software, su Meta-analysis will be performed using version 3.0 (Biostat Englewood, NJ). Standardized mean difference in assessments such as pain intensity and effect size of delirium duration, etc., odds ratio values will be calculated in assessments such as pain and delirium incidence. As a subgroup analysis, effect sizes will be calculated for outcome variables for individual interventions. As an additional analysis, a meta-analysis of variance will be used to analyze the difference in effect size between statistically significant individual interventions. Sensitivity analysis will be used to assess the impact of study quality and design on effect size integration. The bias in the studies will be examined with the funnel plot.