İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararları bağlamında Türk vergi ceza hukukunun non bıs ın ıdem kuralı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Turkish tax criminal law in terms of the non bis in idem rule in the context of European Court of Human Rights Decisions
- Tez No: 944641
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Ceza Hukuku, Non Bis İn İdem Kuralı, Karşı Bağlamazlık Kuralı, Yargılamaların Bağlantılı Yürütülmesi, Vergi Kabahatleri, Vergi Kaçakçılığı Suçu, Tax Criminal Law, Non bis in idem Principle, Ne bis in idem, Res Judicata, Coordination of Proceedings, Tax Misdemeanor, Tax Evasion Offense
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Non bis in idem, kişinin aynı suçtan dolayı birden fazla kez yargılanmasını ve/veya cezalandırılmasını önleyen evrensel nitelikli ceza ve ceza muhakemesi hukuku kuralıdır. Çalışmanın ile İHAM içtihatlarından yola çıkarak non bis in idem kuralının kapsam ve işlevlerine yönelik genel esasların tespit edilmesi, Türk Vergi Ceza hukukuna ilişkin yasal düzenlemelerin ve uygulamanın non bis in idem kuralı bağlamında değerlendirmesi, kurala ilişkin İHAM içtihatlarının iç hukukta ne derece benimsendiğinin AYM kararları ışığında incelenmesi planlanmıştır. Çalışmanın amacı, Anayasa Mahkemesinin 2019/4 E., 2021/78 K. sayılı iptal kararına istinaden adli ve idari süreçlerin bağlantılı yürütülmesi açısından yargılamalar arası etkileşimin önemine değinerek takiben Türk yargı sisteminde bu yönde gerekli mekanizmaların ne şekilde kurulacağına ilişkin yeni çözüm önerileri sunmaktadır. Bu doğrultuda belirlenen araştırma sorularının cevaplanmasını sağlayacak birincil ve ikincil kaynaklara doktrinel ve karşılaştırmalı hukuk araştırma metodolojisi kullanılarak ulaşılmış olup veri toplama tekniği olarak doküman analizi ve dava analizi (case analysis) araçları tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda vergi kabahatleri ve suçlarına ilişkin fikri içtima müessesesinin çok sınırlı bir alana tezahür ettiği ve kural olarak içtima yasağı bulunan hükümler olduğu tespit edilmiştir. Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararlarda İHAM'ın yerleşik içtihatlarının sıklıkla dikkate alındığı ve Anayasa Mahkemesinin İHAM içtihatlarına uyum sağlamaya yönelik bir çaba içinde olduğu saptanmıştır. Anayasa Mahkemesinin 2019/4 E., 2021/78 K. sayılı iptal kararına istinaden yargılamalar arası etkileşimin önemine değinerek gerek doktrinde gerekse yargı kararlarında tartışılan konular incelenmiş olup etkileşimin nasıl sağlanacağına yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmanın Türk yargı sisteminin reformu konusunda daha geniş tartışmalara katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Non bis in idem is a universally recognized principle of criminal law and criminal procedure law that prevents a person from being prosecuted and/or punished more than once for the same offense. This study aims to identify the general principles regarding the scope and functions of the non bis in idem rule based on the case law of the European Court of Human Rights (ECtHR); to evaluate the legal regulations and practices in Turkish tax penal law within the framework of this rule; and to examine, in light of the decisions of the Turkish Constitutional Court (TCC), to what extent the ECtHR's jurisprudence on non bis in idem has been adopted in domestic law. The objective of this research is to underline the importance of inter-procedural interaction in the coordination of judicial and administrative proceedings, with reference to the annulment decision of the Constitutional Court (File No: 2019/4, Decision No: 2021/78). The study subsequently proposes new solutions regarding the establishment of mechanisms necessary to ensure such interaction within the Turkish judicial system. To achieve this, primary and secondary sources capable of answering the research questions were accessed using doctrinal and comparative legal research methodologies. Document analysis and case analysis were employed as data collection techniques. As a result of the study, it was determined that the doctrine of factual concurrence in relation to tax misdemeanors and tax crimes has a very limited area of application and that there are provisions which, as a rule, prohibit concurrence. The analysis of the Constitutional Court's decisions revealed that the ECtHR's established jurisprudence is frequently taken into account and that the Court endeavors to align its reasoning with ECtHR case law. In light of the Constitutional Court's annulment decision (File No: 2019/4, Decision No: 2021/78), issues debated in both doctrine and jurisprudence concerning inter-procedural interaction were examined, and proposals were offered for how such interaction might be achieved. It is anticipated that the findings of this study will contribute to broader discussions on reforming the Turkish judicial system.