Psikolojik sağlamlık düzeyinin duygu düzenleme ve öz şefkat yönünden incelenmesi
Examining the level of psychological in terms of emotion regulation and self-compassion
- Tez No: 896984
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ SAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Duygu Düzenleme, Öz Şefkat, Psychological Resilience, Emotion Regulation, Self-Compassion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, psikolojik sağlamlığın duygu düzenleme ve öz şefkat açısından incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüş olan betimsel bir çalışmadır. Çalışma grubu, uygun örnekleme yöntemi ile yetişkin 370 bireyden oluşturulmuştur. Araştırma ölçme aracıları olarak kullanılacak olan“Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”,“Öz-şefkat Ölçeği Kısa Formu (ÖŞÖ-KF)”ve“Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde; korelasyon analizi, regresyon analizi, t-testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Bağımlı değişkenler arasındaki etkileşim regresyon analizi yöntemi ile incelenmiştir. Yapılan çoklu regresyon analizinde psikolojik sağlamlık düzeyinin duygu düzenleme alt boyutları tarafından yordanmasına“kendini suçlama”,“pozitif tekrar odaklanma”,“plana tekrar odaklanma”,“pozitif yeniden gözden geçirme”ve“diğerlerini suçlama”alt boyutlarının anlamlı bir katkı sağladığı görülmüştür. Ayrıca, genel öz-şefkatın psikolojik sağlamlığı pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde yordadığı sonucu elde edilmiştir. Araştırmanın bulguları doğrultusunda psikolojik sağlamlık düzeyinin arttırılması için bireyin duygu düzenleme ve öz şefkat becerilerinin gelişimini destekleyecek yaklaşım ve yöntemlere de yer verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine psychological resilience in terms of emotion regulation and self-compassion. The research is a descriptive study conducted in a correlational survey model. The study group consists of 370 adult individuals selected through a convenience sampling method. Data were collected using the“Adult Resilience Scale,”the“Self-Compassion Scale Short Form (SCS-SF),”and the“Cognitive Emotion Regulation Questionnaire.”For data analysis, correlation analysis, regression analysis, t-test, and ANOVA were applied. The interaction between dependent variables was examined using the regression analysis method. In the multiple regression analysis, it was found that the sub-dimensions of emotion regulation, such as“self-blame,”“positive refocusing,”“refocusing on planning,”“positive reappraisal,”and“blaming others,”significantly contributed to the prediction of psychological resilience. Additionally, general self-compassion was found to positively and significantly predict psychological resilience. Based on the findings, it is recommended to include approaches and methods that support the development of individuals' emotion regulation and self-compassion skills to enhance psychological resilience.