Üniversite öğrencilerinde psikolojik esnekliğin yordayıcısı olarak öz şefkat ve algılanan anne baba tutumları
Self-compassion and perceived parenting styles as predictors of psychological flexibility in university students
  1. Tez No: 896990
  2. Yazar: ELVAN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ŞAHİN BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik esneklik, öz-şefkat, anne-baba tutumları, Psychological flexibility, self-compassion, parental attitudes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin psikolojik esnekliklerinin öz şefkatleri ve algıladıkları anne baba tutumları tarafından yordanabilirliğinin incelenmesidir. Ebeveynlerin çocuklarına karşı sergiledikleri davranışların, bireylerin yetişkinlik dönemlerindeki psikolojik sağlamlığı üzerinde etkili olduğu kabul edilmektedir. Freud'un erken yaşantıların üstesinden gelme üzerine düşünceleri, öz-şefkat ve psikolojik esneklik kavramlarıyla daha da genişletilmiştir. Eldeki araştırmada, psikolojik esneklik üzerinde öz şefkat ve algılanan anne baba tutumlarının yordayıcılıkları ele alınmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Pamukkale Üniversitesi'nde öğrenim gören 419 öğrenci oluşturmaktadır. 419 öğrencinin 317'si kadın, 102'si erkektir. Öğrencilerden verilerin toplanması için demografik değişkenleri (cinsiyet, yaş, sınıf) içeren Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Esneklik Ölçeği, Öz Anlayış Ölçeği ve Algılanan Anne Baba Tutumları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi için çoklu doğrusal regresyon yöntemi kullanılmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda psikolojik esnekliği en yüksek düzeyde yordayan değişkenler sırasıyla öz şefkat, anne duygusal sıcaklık, baba reddedicilik, cinsiyet ve yaş olarak belirlenmiştir. Baba reddedicilik değişkeni psikolojik esnekliği negatif yönde yordamaktadır. Model, toplam varyansın %15'ini açıklamaktadır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde öz şefkat ve algılanan anne baba tutumları, cinsiyet ve yaş demografik değişkenleri psikolojik esnekliğin yordayıcıları olarak görülebilir. Bu çalışma, olumsuz çocukluk deneyimlerinin üstesinden gelme ve sağlıklı aile ilişkilerinin teşvik edilmesinde psikolojik danışmanlara ve ebeveynlere yol göstermeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular alan yazın ile desteklenerek çalışmanın sonucunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the predictive values of self-compassion and perceived parenting in psychological flexibility in university students. It is widely accepted that the behaviors parents exhibit towards their children significantly impact the psychological flexibility of individuals in adulthood. Freud's thoughts on overcoming early experiences have been further expanded through the concepts of self-compassion and psychological flexibility The research aims to address the predictors of self-compassion and perceived parenting styles on psychological flexibility. The participants of the study consist of 419 students studying at Pamukkale University, with 317 females and 102 males. For data collection, the Personal Information Form, which includes demographic variables (gender, age, class), the Psychological Flexibility Scale, the Self-Compassion Scale, and the Perceived Parenting Styles Scale were used. Multiple linear regression was employed for data analysis. According to the results of the multiple linear regression analysis, the variables that most strongly predicted psychological flexibility were self-compassion, maternal emotional warmth, paternal rejection, gender and age. Paternal rejection predicts psychological flexibility in negative way. The model explains 15% of the total variance. When the study's findings are examined, self-compassion, perceived parenting styles, gender, and age emerge as predictors of psychological flexibility. This study aims to guide psychological counselors and parents in overcoming negative childhood experiences and promoting healthy family relationships.The results obtained from the study were discussed in light of the literature and conclusions were drawn accordingly.