Eğitsel oyun destekli yansıtıcı öğretimin öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik akademik başarılarına etkisinin incelenmesi
Examining the effect of reflective teaching supported with educational games on students' achievement in science course
  1. Tez No: 897010
  2. Yazar: AYŞE NUR TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Educational Game, Reflective Thinking, Academic Success, Motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Fen bilimleri dersi öğrenciler tarafından anlaması zor bir ders olarak görüldüğünden öğrencileri aktif kılacak ve kolay öğrenmelerini sağlayacak etkinliklerden yararlanmak gereklidir. Öğrencinin yaparak ve yaşayarak öğrenebileceği, süreçte aktif olabileceği, derse karşı ilgilerinin ve öğrendiği bilgilerin kalıcılığının artmasını sağlayan yollardan biri de eğitsel oyunlardır. Bununla birlikte öğrencilerin kendi yaşantılarıyla bilgileri öğrenmesini ve öğrendiği bilgiler doğrultusunda ilerleyen zamanlarda karşılaştığı yeni durumlarda bu bilgileri kullanarak doğru tercihler yapabilmesini sağlayan yansıtıcı düşünme etkinliklerine yer verilmesi de önemlidir. Çalışmanın amacı ortaokul 7. sınıf fen bilimleri dersi öğretim programı içerisindeki Maddenin Tanecikli Yapısı ve Saf Maddeler konularının 5E öğrenme modeline uygun, eğitsel oyun destekli yansıtıcı öğretim yoluyla gerçekleştirilmesi ve bu sürecin öğrencilerin akademik başarıları ve fen bilimleri dersine yönelik motivasyonlarına etkisinin incelenmesidir. Çalışma basit deneysel yönteme uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubu Trabzon ili Akçaabat ilçesindeki bir devlet ortaokulunda toplam 22 7.sınıf öğrencisidir. Çalışma grubu öğrencilerine 5E öğrenme modeline uygun, eğitsel oyun destekli yansıtıcı düşünme etkinliklerini içeren öğretim gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Başarı Testi (BT),“Yansıtıcı Düşünme Ölçeği (YDÖ)”ve“Fen Bilimleri Motivasyon Ölçeği (FBMÖ)”ve“Mülakat”ile veriler toplanmıştır. Başarı Testi, Yansıtıcı Düşünme Ölçeği ve Fen Bilimleri Motivasyon Ölçeği verileri SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Mülakat analizleri ise içerik analizine tabii tutulmuştur. Çalışma bulguları 5E öğrenme modeline uygun olarak hazırlanan eğitsel oyun destekli yansıtıcı düşünme etkinliklerinin, öğrencilere uygulanan Başarı Testi ön- son test puanları arasında anlamlı bir fark yarattığı fakat uygulanan“Yansıtıcı Düşünme Ölçeği”ve“Fen Bilimleri Motivasyon Ölçeği”ön-son test puanları arasında anlamlı bir fark oluşturmadığını göstermiştir. Buradan yola çıkılarak gerçekleştirilmiş olan eğitsel oyun destekli yansıtıcı öğretimin öğrencilerinin başarılarında ve derse olan ilgilerinde anlamlı etkisi olurken yansıtıcı düşünmelerine ve motivasyonlarında anlamlı bir etki yaratmadığı sonucuna varılabilir. Anahtar Kavramlar: Eğitsel Oyun, Yansıtıcı Düşünme, Akademik Başarı, Motivasyon
Özet (Çeviri)
Since science course is regarded as a difficult course to understand by students, it is necessary to utilize activities that will make students active and enable them to learn easily. Educational games are one of the ways in which students can learn by doing and experiencing, be active in the process, and increase their interest in the lesson and the permanence of the information they learn. Additionally, it is also important to include reflective thinking activities that enable students to learn information through their own experiences and to make the right choices by using this information in new situations they encounter in the future in line with the information they have learned. The aim of the study is to carry out educational game-supported teaching of the subjects of Particulate Structure of Matter and Pure Substances, which are included in the 7th grade secondary school science course curriculum, in accordance with the 5E learning model and to examine the results regarding the academic achievements and motivations of this subject. The study was carried out in accordance with the simple experimental method. The research group is 22 students studying in the 7th grade at a public secondary school in Akçaabat district of Trabzon province. The study group students were taught educational game-supported reflective thinking activities.“Achievement Test,”“Reflective Thinking Scale,”“Science Motivation Scale,”and“Interview”were used as data collection tools in the research. Achievement Test, Reflective Thinking Scale, and Science Motivation Scale data were analyzed using the SPSS software package. Interview analyses were subjected to content analysis. The findings of the study showed that educational game-supported reflective thinking activities prepared in accordance with the 5E learning model created a significant difference between the pre- and post-test scores of the Achievement Test applied to the students, but did not create a significant difference between the pre- and post-test scores of the“Reflective Thinking Scale”and“Science Motivation Scale”. Based on this, it can be concluded that while the educational game-supported reflective teaching has a significant effect on the students' achievement and interest in the course, it does not have a significant effect on their reflective thinking and motivation.