Türkiye'de çalışma kültürü ve iş sadakati Konya örneği
Work culture in turkey and work loyalty example of Konya
- Tez No: 897016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE AKSAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Kültürü, Sadakat, Mistik Yönelimli Teslimiyetçi Çalışma Kültürü, Hazcı Çalışma Kültürü, İş Yönelimli Çileci Çalışma Kültürü, Sosyoloji, Work Culture, Loyalty, Religiously Oriented Work Culture, Hedonistic Work Culture, Rational-Ascetic Work Culture, Sociology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma mavi yakalı işçilerin çalışma kültürleri ve sadakatlerine odaklanmaktadır. Araştırma mavi yakalı işçilerin mistik Yönelimli Teslimiyetçi, İş Yönelimli Çileci, hazcı çalışma kültürleri ve çalışan sadakatlerini Konya örneğinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada çalışma yaşamında hâkim olan çalışma pratiklerinin üç kültür temelinde ayrıştığı varsayılmaktadır. Buna göre çalışma yaşamında işçilerin çalışma pratiklerini mistik Yönelimli Teslimiyetçi, İş Yönelimli Çileci ve hazcı çalışma kültürünün şekillendirdiği kabul edilmekte ve bu üç çalışma kültürü ölçülmeye çalışılmaktadır. Aynı zamanda çalışan sadakati ile belirtilen üç çalışma kültürü arasında nasıl bir ilişkinin olduğu da incelenmektedir. Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden faydalanılarak“tarama deseni”ile tasarlanmıştır. Araştırmanın evreni Konya Organize Sanayi sitesinde çalışan toplam 42000 civarı mavi yaka çalışanını kapsamaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Konya Organize Sanayi sitesinde çalışan 744 mavi yakalı işçi oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre Konya'da mavi yakalı çalışanların mistik Yönelimli Teslimiyetçi çalışma kültürü düzeylerinin hazcı ve İş Yönelimli Çileci çalışma kültürlerine oranla oldukça yoğun olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte çalışma yaşamında dinsellik baskın olsa bile hazcı ve İş Yönelimli Çileci eğilimlerin de ortalama değerden daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Mavi yakalı çalışanların çalışma kültürlerinin yaş, medeni durum, doğum yeri niteliği, gelir ve eğitim düzeyi, kurumda çalışma süresi, kendini sınıfsal olarak konumlandırma gibi değişkenler bakımından anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca mavi yakalı çalışanların sadakat düzeylerinin çalışma kültürleri bağlamında anlamlı düzeyde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the work cultures and loyalty of blue-collar workers. The study aims to evaluate the religiously oriented, rational-ascetic, and hedonistic work cultures of blue-collar workers and their employee loyalty within the context of Konya. The research hypothesizes that prevailing work practices are differentiated based on these three cultural foundations. Accordingly, it is assumed that workers' practices in the workplace are shaped by religiously oriented, rational-ascetic, and hedonistic work cultures, and efforts are made to measure each of these cultures. The study also investigates the relationship between employee loyalty and the aforementioned work cultures. This research employs a“survey design”utilizing quantitative research methods. The population of the study consists of 42,000 blue-collar workers employed in the Konya Organized Industrial Zone. The sample comprises 744 blue-collar workers from the same zone. The results reveal that blue-collar workers in Konya exhibit a significantly higher level of religiously oriented work culture compared to hedonistic and rational-ascetic work cultures. However, despite the predominance of religiosity in the workplace, it was also found that both hedonistic and rational-ascetic tendencies are above the average level. The study determined that the work cultures of blue-collar workers differ significantly based on variables such as age, marital status, place of birth, income level, education level, duration of employment at the institution, and self-perceived class positioning. Additionally, it was found that the levels of loyalty among blue-collar workers vary significantly in relation to their work cultures.