Türkiye'de vergi harcamaları ve vergi afları üzerine bir inceleme:2006-2023
A research on tax expenditures and tax amnesty in Turkey:2006-2023
  1. Tez No: 897057
  2. Yazar: ŞERİFE DOĞANAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Harcaması, Vergi Affı, Türkiye, Tax expenditure, Tax amnesty, Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Devletin en önemli finansman kaynağı, kamu gelirleri içinde büyük paya sahip olan vergilerdir. Vergi harcaması, standart vergi sisteminden sapmaların neden olduğu gelir kayıplarıdır. Muafiyet, istisna, indirim gibi vergi sisteminde yer alan birtakım araçlarla bazı kişi, kurum ve kuruluşları, bazı sektörleri vergi sistemi dışında bırakan uygulamalardır. Vergi afları ise, vergi kanunlarına aykırı hareket eden bireylere yönelik gerçekleşmesi gereken hukuki yaptırımların meclis tarafından çıkarılan af kanunlarıyla ortadan kaldırılmasıdır. Hükümet, alacaklısı olduğu vergilerin tamamını veya bir kısmını, vergi borcunun ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan faiz ve gecikme zamlarının da bir kısmını veya tamamını affın kapsamına göre almaktan vazgeçmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de 2006-2023 döneminde vergi harcaması ve vergi aflarını incelemektir. Türkiye'de 2015-2023 döneminde vergi harcamalarının vergi gelirlerine ve GSYH'ye oranla arttığı, devletin önemli bir miktarda gelirden vazgeçtiği görülmektedir. Vergi aflarının kısa aralıklarla çıkarılması hem vergi sistemini hem mükellefleri hem de vergi gelirlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Vergi harcamaları ve vergi afları toplumun farklı kesimlerinin refahını farklı düzeylerde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The most important source of financing for the state is taxes, which have a large share in public revenues. Tax expenditures are revenue losses caused by deviations from the standard tax system. Tax expenditures are practices that exclude some individuals, institutions and organizations, and some sectors from the tax system by means of certain instruments in the tax system such as exemptions, exceptions and discounts. Tax amnesties, on the other hand, are the elimination of legal sanctions against individuals who violate tax laws through amnesty laws enacted by the parliament. According to the scope of the amnesty, the government ceases to collect all or part of the taxes that it owes, and some or all of the interest and late fees arising from non-payment of tax debts. The purpose of this study is to analyze tax expenditures and tax amnesties in Turkey for the period 2006-2023. It is observed that tax expenditures increased relative to tax revenues and GDP in the 2015-2023 period in Turkey, and the state gave up a significant amount of revenue. The issuance of tax amnesties at short intervals significantly affects both the tax system, taxpayers and tax revenues. Tax expenditures and tax amnesties affect the welfare of different segments of society at different levels.