Green entrepreneurial marketing and impact on company performance
Yeşil girişimci pazarlama ve şirket performansı üzerindeki etkisi
- Tez No: 897124
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Girişimci Pazarlama, Sürdürülebilirlik Performansı, Yeşil Performans, Green Entrepreneurial Marketing, Sustainability Performance, Green Performance
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yeşil girişimci pazarlama alanındaki araştırmalar uzun bir geçmişe sahiptir. Araştırmalar yeşil girişimci pazarlama yönelimine çok dikkat etmiş olsa da, yeşil inovasyon performansı üzerindeki etkileri belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışma, firmaların yeşil girişimci pazarlamaya yönelme nedenlerini ve yeşil girişimci pazarlamanın yeşil inovasyon performansı üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Çalışmada, Üretim (Satın Alma, İmalat, Kalite Kontrol, Ar-Ge), Muhasebe-Finans, İnsan Kaynakları, Satış-Pazarlama ve Sevkiyat-Lojistik-Depo gibi farklı departmanlarda çalışan, çoğunlukla yönetici adayı veya orta düzey yönetici olarak firmalarında çalışan adayların anket sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmanın anket soruları, firmaların yeşil girişimci pazarlama yönelimine verdikleri önemi ve bunun sonucunda firmaların yeşil inovasyon performansını değerlendirmiştir. Anket soruları 154 aday tarafından yanıtlanmıştır. Çalışmada belirtilen hipotezler anketlerden elde edilen verilerle test edilmiştir. Yeşil Girişimci Pazarlama yöneliminin iki tür Yeşil İnovasyon Performansı üzerinde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuçlar, Yeşil Girişimci Pazarlama yöneliminin hem yeşil ürün hem de yeşil süreç performansı üzerinde etkileri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Research in the field of green entrepreneurial marketing has a long history. Although research has paid much attention to the green entrepreneurial marketing orientation, its effects on green innovation performance remain unclear. This study investigates the reasons why firms engage in green entrepreneurial marketing and the effects of green entrepreneurial marketing on green innovation performance. In the study, the survey results of the candidates working in different departments such as Production (Purchasing, Manufacturing, Quality Control, R&D), Accounting-Finance, Human Resources, Sales-Marketing, and Shipment-Logistics-Warehouse, mostly working as manager candidates or mid-level managers in their companies were evaluated. The study questionnaire questions assessed the importance given by firms to green entrepreneurial marketing orientation and the resulting green innovation performance of firms. The survey questions were answered by 154 candidates. The hypotheses stated in the study were tested with the data obtained from the questionnaires. It is concluded that Green Entrepreneurial Marketing orientation has effects on two types of Green Innovation Performance. The results show that Green Entrepreneurial Marketing orientation has effects on both green products and green process performance.