Uluslararası göç ve suç korkusu: Kadınlar üzerine bir araştırma
International migration and fear of crime: A research on women
- Tez No: 897138
- Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN ADAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suç Korkusu, Kadın Göçmen, Toplumsal Cinsiyet, Uluslararası Göç, Fear of Crime, Female Migrant, Gender, International Migration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Korkunun bireysel olduğu düşünülse de suç korkusu sosyal bir problem olup kişinin sadece psikolojik sağlığını, iş ve özel hayatını olumsuz etkilememekte, aynı zamanda toplumsal hayatla entegrasyonuna engel olmakta, kimi zaman toplumsal düzeni de tehdit etmektedir. Korkularımız da suç unsuru da asırlardır var olmasına rağmen suç korkusu son bir asırdır araştırılmaya başlanmış, erken dönem çalışmalar suçun varlığı ile suç korkusunun ortaya çıktığına odaklanmıştır. Ancak suç korkusu, suç tehdidi olmadığı zamanlarda da kendini göstermiştir. Suç korkusu konusunda yapılan çalışmalar kadınların erkeklerden daha çok suç korkusuna sahip olduğu yönündedir. Kadınların suç korkusunu daha fazla yaşamaları toplumsal cinsiyet normları ve toplumsal cinsiyetin inşası ile yakından ilgilidir. Suç korkusunun sadece kadınlarda değil toplumdaki göçmenler gibi diğer dezavantajlı bireylerde de yaygın olduğu görülmektedir. Dünya'da ve Türkiye'de giderek artan uluslararası göçmen nüfusu dikkate alındığında suç korkusunun sadece bireyin yaşamını değil toplumsal düzeni de olumsuz etkileyebileceği aşikardır. Bu bağlamda bu çalışmada kadın ve göçmen olarak çifte dezavantaja sahip göçmen kadınların suç korkusuna ilişkin deneyimlerinin anlaşılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla çalışmada; bireylerin yaşadıkları deneyimleri, dünyayı algılama ve anlamlandırma şekillerini keşfetmeye, anlamaya ve yorumlamaya imkan veren niteliksel araştırma yöntemi benimsenmiş, Antalya'ya uluslararası göç ile gelen toplam 38 kadınla derinlemesine görüşme yapılmış ve elde edilen veriler MAXQDA programında analiz edilerek literatürle birlikte yorumlanmıştır. Çalışmada göç eden kadınların suç korkusu kadınlık ve göç pratikleriyle ilişki içerisinde anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma verileri göçmen kadınların dezavantajlı konumları ile suç korkusu arasında erkek fail ve cinsel suçlar temelinde ilişki kurduğunu ve bu bağlamda korkularının kaynağının asıl olarak kadın olmakla ilgili olduğunu göstermekle birlikte dil bilmeme, kültürel farklılık, sosyal destekten yoksunluk, yabancı kadın algısı ve yasal haklarını bilmeme gibi unsurların göçmen kadınların suç korkusuna etkisi olduğu da bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Fear is typically seen as an individual emotion. Still, fear of crime is a social problem that affects a person's private, professional, and psychological well-being in addition to making it difficult for them to integrate into society and occasionally endangering social order. While crime and fear have coexisted for generations, research on fear of crime has only recently begun. Early studies emphasized that fear of crime is a reaction to the existence of crime. Nonetheless, there have been cases of fear of crime even when there are no real dangers. Research on the fear of crime indicates that women have more fear of crime than males have. Gender norms and the formation of gender are intimately linked to women's increased fear of crime. Not only do women often fear crime, but so do other marginalized groups in society, such as immigrants. Fear of crime can have a detrimental impact on social order in addition to badly affecting the lives of individuals, given the growing number of foreign immigrants in Turkey and throughout the world. In light of this, the current study attempts to comprehend the experiences of migrant women regarding their fear of crime, as they confront a double disadvantage as women and immigrants. The study employed a qualitative research methodology that facilitates the examination, comprehension, and interpretation of people's experiences and their perspectives and understandings of the world. 38 women who immigrated to Antalya through international migration participated in in-depth interviews; the data collected were analyzed using the MAXQDA program and evaluated in light of existing research. The purpose of the study is to determine how migrant women's fear of crime related to their gender and migratory patterns. The study concludes that immigrant women relate their precarious status to a fear of crime, mostly because of male offenders and sexual offenses. This suggests that being a woman is at the core of these anxieties. Additionally, factors such as language barriers, cultural differences,lack of social support, perceptions of foreign women, and lack of awareness of legal rights were found to influence the fear of crime among migrant women.