Serebral palsili çocuklarda eylem gözlem terapisinin spastisite, kaba motor fonksiyon,denge ve katlım üzerine etkisi: Randomize kontrollu çalışma
Effect of action observation therapy on spasticity, gross motor function, balance and participation in children with cerebral palsy: Randomized controlled study
  1. Tez No: 897246
  2. Yazar: MERVE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, Fizyoterapi ve rehabilitasyon, Eylem gözlem terapisi, Alt ekstremite, Cerebral palsy, Physiotherapy and rehabilitation, Action observation therapy, Lower extremity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Serebral Palsi'li Çocuklarda Eylem Gözlem Terapisinin Spastisite, Kaba Motor Fonksiyon, Denge ve Katılım Üzerine Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma Spastik diparetik ve hemiparetik Serebral Palsi'li (SP) çocuklarda Eylem Gözlem Terapisinin (EGT) spastisite, kaba motor fonksiyon, denge ve katılım üzerindeki etkisini inceleyerek rehabilitasyona katkısını araştırmak amacıyla tasarlanan çalışmaya 5-13 yaş arası toplam 36 çocuk dahil edildi. Çocuklar randomize bir şekilde yalnızca konvansiyonel fizyoterapi uygulanan kontrol grubu (n=12), konvansiyonel fizyoterapiye ek olarak ebeveyn kontrolünde EGT (eEGT) uygulanan grup (n=12) ve fizyoterapist kontrolünde EGT (fEGT)' ye ek hedefe yönelik fizyoterapi uygulanan grup (n=12) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Çalışmaya dahil edilen çocuklar tedavi öncesi, altı haftalık tedavi sonrası ve üç aylık takip sürecinin ardından kas tonusları Modifiye Ashworth Skalası (MAS); kaba motor fonksiyon düzeyleri Kaba Motor Fonksiyon Ölçümü (KMFÖ); dengeleri Pediatrik Denge Ölçeği (PDÖ) ve Pediatrik Uzanma Testi (PRT); fonksiyonel mobiliteleri, Süreli Kalk ve Yürü Testi (SKYT); aktivite ve katılımları Hedefe Ulaşma Ölçeği (GAS) ve Çocuk ve Adolesan Katılım Anketi (CASP); ile değerlendirildi. Tedavi sonrası fark verileri incelendiğinde, fEGT grubunda MAS (p>.05) hariç, KMFÖ (p.05). Kontrol grubunda ise PRT (p>.05) ve MAS (p>.05) haricinde diğer parametrelerde anlamlı değişiklikler kaydedildi. Ancak gruplar arasında herhangi bir fark yoktu (p>.05). Sonuç olarak; kas tonusu hariç tüm alt parametrelerin tedavi sonrası ve 3 aylık takip süreci ölçümlerinde fEGT lehine olumlu gelişmelerin devam etmes SP'li çocukların alt ekstremite rehabilitasyonunda EGT uygulamasının uzun vadede de etkili olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Actıon Observatıon Therapy on Spastıcıty, Gross Motor Functıon, Balance and Partıcıpatıon in Chıldren wıth Cerebral Palsy: A Randomized Controlled Study A total of 36 children aged 5-13 years were included, collected to investigate the contribution of action observation therapy (EGT) to examining spasticity, gross motor function, balance and participation in children with spastic diplegic and hemiplegic Cerebral Palsy (CP). The children were randomly divided into three groups: the control group (n=12), in which only conventional physiotherapy was applied, the group in which EGT was applied under parental control in addition to conventional physiotherapy (n=12), and the group in which targeted physiotherapy was applied in addition to EGT (n=12), accompanied by a therapist. divided into groups. Muscle tone of the children included in the study before treatment, after six weeks of treatment and after three months of follow-up was measured using the Modified Ashworth Scale (MAS); gross motor function levels Gross Motor Function Measurement (GMFM); their balance: Pediatric Balance Scale (PBS) and Pediatric Reach Test (PRT); functional mobility, Timed Up and Go Test (TUG); activities and participation Goal Attainment Scale (GAS) and Child and Adolescent Participation Survey (CASP); was evaluated with. When post-treatment difference data were examined, except for MAS (p>.05), GMFM (p.05) and MAS (p>.05). however, there was no difference between the groups (p>.05). In conclusion; The continued positive developments in favor of fEGT in the post-treatment and 3-month follow-up measurements of all sub-parameters except muscle tone showed that EGT application in the lower extremity rehabilitation of children with CP is effective in the long term.