Fen eğitimi alanında 'Artırılmış gerçeklik (AG)' konusunda yapılmış tezler üzerine içerik analizi Türkiye örneği (2011-2023)
A content analysis on theses on 'Augmented reality (AR)' in the field of science education Turkey case (2011-2023)
- Tez No: 897513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Artırılmış Gerçeklik, İçerik Analizi, Science Education, Augmented Reality, Content Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, ulusal tez merkezinde yayınlanmış artırılmış gerçeklik anahtar sözcüğünün yer aldığı eğitim-öğretim ve fen eğitimi alanında yayınlanmış olan yüksek lisans ve doktora tezlerinin içerik analizini yapmaktır. Bu bağlamda 2011-2023 yılları arasında yayınlanan tezler baz alınmıştır. Araştırmada nitel analiz yönteminin içerik analizi tekniği kullanılmış olup, toplam 105 teze ulaşılmış, bunlardan 37 tezin Fen Eğitimi'ne ait olduğu belirlenmiştir. Çalışmada araştırmaların yılları, anahtar kelime sayıları, danışman unvanları, araştırmayı yapan araştırmacıların cinsiyetleri, yayın türleri, veri toplama araçları, değişkenler, katılımcı türü, eğitim alanları, yayın dili, çalışmanın yapıldığı anabilim dalları, çalışmanın yapıldığı üniversite, yöntem türleri ve desenlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to conduct a content analysis of master's and doctoral theses published in the field of education and science education, which contain the keyword augmented reality, published in the national thesis center. In this context, theses published between 2011 and 2023 were taken as basis. The content analysis technique of the qualitative analysis method was used in the research, and a total of 105 theses were reached, and 37 of them were determined to belong to science education. In the study, the years of the research, number of keywords, consultant titles, gender of the researchers who conducted the research, publication types, data collection tools, variables, participant type, fields of education, publication language, departments where the study was conducted, the university where the study was conducted, method types and designs were included.