Sporun sosyal hizmet uygulamalarında yer almasının sosyal hizmet uzmanlarınca değerlendirilmesi
Evaluation of the inclusion of sports in social work practices by social workers
  1. Tez No: 897548
  2. Yazar: AYŞE DOYMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: İyilik Hali, Spor, Sosyal Hizmet Uygulaması, Spor ve Sosyal Hizmet, Sporun İşlevi, Well-Being, Sports, Social Work Practice, Sports and Social Work, Role of Sports
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı sosyal hizmet uzmanlarının mevcut müdahalelerinde fiziksel aktivite ve sporu kullanma süreçlerinin araştırılması ve bu süreçte spor ve sosyal hizmetin ortak bir uygulamada kullanılmasına ilişkin düşüncelerinin belirlenmesi, spor ve sosyal hizmete olan ihtiyacın ortaya konulmasıdır. Literatürü incelediğimizde sosyal hizmet uygulamalarında spordan bahsedilmekle birlikte yapılan çalışmaların fazla olmadığı görülmüştür. Doğrudan sosyal hizmet uygulamasında sporun yer almasıyla ilgili bir araştırmaya rastlanmamıştır. Buna bağlı olarak sosyal hizmet uygulamalarında sporun yer almasına ilişkin sosyal hizmet uzmanlarının deneyim ve düşüncelerinin araştırıldığı bu çalışma önemli hale gelmektedir. Araştırma, nitel araştırma çeşitlerinden fenomenolojik desende yapılmıştır. Görüşmeler yarı yapılandırılmış görüşme formuyla gerçekleşmiştir. Araştırma örneklemi amaca yönelik örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Araştırma evrenini Türkiye'de çalışan sosyal hizmet uzmanları oluşturmaktadır. Sosyal hizmet uzmanlarına ulaşmak için öncelikle Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ile iletişime geçilmiştir. Kartopu yöntemiyle sosyal hizmet uzmanlarına ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda sporun sosyal hizmet uygulamalarında müracaatçının iyilik halini olumlu etkileyerek önemli bir araç olduğu ve uygulamayı geliştirdiği ortaya çıkmıştır. Ancak sporun sosyal hizmet uygulamasında istenilen düzeyde yer almadığı ve ülkemizde yaygın boyutta olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the processes of social workers using physical activity and sports in their current interventions and to determine their thoughts their thoughts on using sports and social work in a common practice in this process and to reveal the need for sports and social work. When we analyze the literature, it is seen same mentions about the sports in social work practices, but there is not many studies. No research has been found directly related to the inclusion of sports in social work practice. Accordingly, this study, which investigates the experiences and thoughts of social workers regarding the inclusion of sports in social work practices, becomes important. The research was conducted in a phenomenological pattern, which is a type of qualitative research. The interviews were conducted with a semi-structured interview form. The research sample was determined through purposeful sampling. The research population consists of social workers working in Turkey. To reach social workers, we first contacted the Association of Social Workers. Social workers were reached through the snowball method. As a result of the research, it was revealed that sports is an important tool in social work practices by positively affecting the well-being of the client and improving the practice. However, it has been concluded that sports are not included in social work practice at the desired level and are not widespread in our country.