آيات حوار الإخوة والأصحابدراسة بلاغية
Kardeşler ve arkadaşlar arasındaki diyalogları içeren ayetler: Belagat yönünden bir inceleme
  1. Tez No: 897736
  2. Yazar: MOHAMMED SAEED AHMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH DERŞEVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: verses, dialogue, brothers, companions, eloquence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada Kur'an-ı Kerim'de geçen kardeşler ve arkadaşlar arasındaki diyalogları içeren ayetler ele alınmıştır. Haber ve inşa yöntemleri ile, kasr, fasıl ve vasıl, îcâz-ıtnâb ve diğer belagat yöntemleri incelenerek analiz edilmiştir. Bu diyaloglar arasında: Habil ile kardeşi Kabil, Musa ile kardeşi Harun arasında geçenler, İsa'nın havarileriyle olan diyaloğu, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in Zeyd bin Harise'la diyaloğu, Ashab-ı Kehf arasında geçen diyalog ve diğer diyaloglar vardır. Araştırmacı bu diyalogların özelliklerine ve büyük anlamlarına belagat analizi yoluyla ulaşmaya çalışmıştır. Çalışma aşağıdaki soru ve problemlerden yola çıkılarak başlatılmıştır. Kardeşler ve arkadaşlarla diyalogda kullanılan yöntemler ana temadan farklı mıydı? Bu diyaloglarda en çok kullanılan yöntemler nelerdir? Bu iki grubun durumuyla ilgili olarak Kur'an-ı Kerim'de tasvir edilen genel atmosfer nasıldır? Araştırmacı bu çalışmanın, iki grup arasında gerçekleşen diyaloglarda bahsedilen yöntemlerin anlamlarını belirlemek de dahil olmak üzere çeşitli hedeflere ulaşmasını istemektedir. Bu diyaloglarda Allah'ın insanlara göstermek istediği ilahi gayeler ve mucizevi işaretler vurgulanmakta, ruhların sırları, içerdikleri iyilik veya kötülükler ve uğradıkları farklı durumlar tespit edilmektedir.Çalışmada birtakım sonuçlara ulaşılmıştır; bunlardan en dikkate değer olanları şunlardır: Belagatli teşbihlerin ve o teşbihlerin manalarını ortaya çıkartan belagat yöntemlerinin zengin olması Bilhassa bu çalışmanın tespit ettiği ana konunun dışına çıkan belagat yöntemlerinin büyük çeşitliliği. Kur'an-ı Kerim, bir yandan akranlar arasındaki haset meselesinin ciddiyetine dikkat çekerken, diğer yandan bu bağın sürdürülmesini sağlayan hoşgörü ve affediciliğin birçok yerde açıkça ortaya çıkan özelliğine vurgu yapmaktadır. Allah'ın dini uğruna nasihat etmek, müdafaa yapmak gibi diyaloglarda ortaya konan diğer hedeflerin yanı sıra bu durum birçok yerde açıkça ortaya konmuştur. Anahtar Kelimeler Ayetler, Diyalog , Kardeşler, Arkadaşlar, Belagat.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the Quranic verses that include dialogues between siblings and companions from a rhetorical perspective. It examines the narrative and constructive styles, sentence structures abbreviation, hyphenation, elision, conciseness, prolixity, and other styles. It also examines the rhetorical figures and their stylistic features. These dialogues include the dialogue between Abel and his brother Cain, Moses and his brother Aaron, Jesus and his disciples, the Prophet Muhammad and Zaid bin Haritha, and the dialogue between the Companions of the Cave. The researcher attempts to reach the features of these dialogues and their great meanings through rhetorical analysis. The study starts from the following questions and problems: Did the styles used in the dialogues of siblings and companions deviate from the apparent meaning?, What are the most commonly used styles in these dialogues?, What is the general atmosphere that the Quran has depicted for the conditions of these two categories?. The researcher aims to achieve various goals through this study, including: Understanding the meanings of the styles that appeared in the dialogues between the two categories. Highlighting the divine purposes and signs of miracle that God wanted to show people in these dialogues. Understanding the depths of the soul and what it contains of good or evil and the different states that afflict it. The study reached a number of results, the most prominent of which are: The great diversity of rhetorical figures and expressive styles that showed those meanings and implications, especially since most of the styles have deviated from the apparent meaning to other meanings revealed by the research. The Quran draws attention to the danger of the issue of envy between peers on the one hand, and focuses on the trait of tolerance and forgiveness on which this bond lasts on the other hand, which is clearly evident in many places, in addition to other purposes shown by the dialogues such as advice and solidarity for the sake of God's religion.