Konya Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi 12587 numarada kayıtlı yazma eser (İnceleme-metin-dizin-tıpkıbasım)
Manuscript work registered in Konya Koyunoğlu Museum and Library No. 12587 (Review-text-index-facsimile)
- Tez No: 897748
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ādāb-ı Ṣalāt, Eski Oğuz Türkçesi, İbn-i Yūsuf, Klasik Osmanlı Türkçesi, Namaz, Ādāb-ı Ṣalāt, Old Oghuz Turkish, İbn-i Yūsuf, Classical Ottoman Turkish, Prayer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 445
Özet
Konya Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi 12587 numarada kayıtlı bulunan yazma eser, başta namaz olmak üzere çeşitli dini konuları içeren mensur nitelikte İslamî bir eserdir. Yazma eserler kayıtlarında başka nüshası bulunmayan eser, Ebu İbn-i Yusuf tarafından 1062 yılında kaleme alınmış 79 varaktan oluşan Arap harfli bir metindir. Esere dair yazılı kaynaklarda yeterince bilgi yoktur. Eserde, namazın terki, mübarek üç ayların faziletleri, içki ve esrar içmek, namaza dikkat etmek, helal kazanç, altın ve gümüş kaplardan su içmemek gibi konular ele alınmıştır. Eserin imlası oldukça bozuktur. Metin içerisinde semantik bütünlük de sağlam değildir. Söz varlığı bakımından 600'den fazla Türkçe kelime ihtiva eden yazma eserde Arapça ve Farsça kelimeler dini terim ve kavramlar düzeyinde kullanılmıştır. Metinde didaktik üslup hakimdir. İncelenen metin Arap harflerinden Latin esaslı Türk alfabesine aktarılmış, ses bilgisi ve şekil bilgisine dair bulgular inceleme bölümünde ele alınmış, dil özellikleri incelenerek söz varlığı dizin kısmında verilmiştir. Eski Anadolu Türkçesi ve Klasik Osmanlı Türkçesi dönemi dil özellikleri görülen yazma bu dönemin verilerini barındırmsı bakımından önemlidir. Bu incelemede Türk dili çalışmalarına katkı sunmak, Eski Anadolu Türkçesi ve Klasik Osmanlı Türkçesi dönemi fonetik ve morfolojik özelliklerini tespit etmek ve yeni özellikler aramak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The manuscript, registered at Konya Koyunoğlu Museum and Library number 12587, is an Islamic work in prose that includes various religious subjects, especially prayer. The work, of which there is no other copy in the manuscript records, is a text in Arabic letters consisting of 79 leaves written by Abu İbn-i Yusuf in 1062. There is not enough information about the work in written sources. In the work, topics such as abandoning prayer, the virtues of the holy three months, drinking alcohol and marijuana, paying attention to prayer, halal earnings, not drinking water from gold and silver vessels are discussed. The spelling of the work is quite bad. Semantic integrity within the text is also not solid. In the manuscript, which contains more than 600 Turkish words in terms of vocabulary, Arabic and Persian words were used at the level of religious terms and concepts. The didactic style is dominant in the text. The examined text was transferred from Arabic letters to the Latin-based Turkish alphabet, findings on phonology and morphology were discussed in the review section, language features were examined and the vocabulary was given in the index section. The writing, which has language characteristics of the Old Anatolian Turkish and Classical Ottoman Turkish periods, is important in terms of containing the data of this period. In this review, it is aimed to contribute to Turkish language studies, to identify the phonetic and morphological features of the transition period to Old Anatolian Turkish and Classical Ottoman Turkish, and to search for new features.